Organizatorii Festivalului Vâltoarea Mureşeană, care se va desfăşura în perioada 25-27 august în Cetatea Târgu Mureş, au anunţat, joi, că cea de-a X-a ediţie a manifestării va fi una ecologică, în sensul adoptării ambalajelor biodegradabile de către comercianţii care vor participa.
„În acest an, comercianţii care vor adopta ambalajele biodegradabile vor primi o etichetă verde, iar drept recompensă vor beneficia de reclamă suplimentară în cadrul Festivalului Vâltoarea Mureşeană”, a declarat organizatoarea festivalului, Katalin Szente, într-o conferinţă de presă.
Ea a arătat că Vâltoarea Mureşeană nu s-a rezumat, în cei 10 ani de activitate, doar la festivalul de la sfârşitul verii, ci a încercat mereu să creeze evenimente cu scopul prezentării culturii maghiare, precum şi spectacole de teatru şi alte activităţi socio-culturale, pe tot parcursul anului.
„În cei 10 ani se poate observa cum am progresat din punct de vedere a locaţiei. Am pornit iniţial de pe malul Mureşului, în primii 3 ani acolo am organizat evenimentul şi după 3 ani am ajuns în Parcul Municipal, unde am fost câţiva ani şi în final am ajuns aici, în Cetate. Acum credem că această locaţie este una ideală pentru profilul festivalului nostru şi sperăm să putem să ne dezvoltăm de aici încolo, să folosim acest spaţiu în mod creativ şi cât mai util pentru Târgu Mureş. Lucrăm pentru comunitate, adică în cei 10 ani am organizat şi Vâltoarea Mureşeană, dar au fost şi numeroase alte evenimente pe care le-am organizat, nu doar la sfârşitul verii, în august. Am încercat mereu să aducem alte evenimente pentru târgumureşeni cu scopul de a prezenta cultura maghiară, dar şi cu scopul de a crea alte evenimente şi alte valori pentru comunitate”, a afirmat Katalin Szente.
Organizatoarea a precizat că Vâltoarea Mureşeană a început ca un eveniment cultural şi a continuat acest trend, dar a devenit şi un eveniment cu profil de familie, în sensul că publicul ţintă este format din familii.
Un alt organizator al festivalului, Orsolya Jakab, a arătat că foarte multe organizaţii culturale din Târgu Mureş şi din judeţul Mureş s-au alăturat Vâltorii Mureşene, astfel încât festivalul să fie unul diversificat. Între acestea se regăsesc Muzeul Judeţean Mureş, Ansamblul Artistic Mureşul, Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi Biblioteca Teleki, plus o serie de fundaţii şi asociaţii, precum Casa de Tradiţiilor din Transilvania.
„În fiecare an vin cu programe şi sunt alături de Vâltoarea Mureşeană. Un punct important în cei 10 ani este promovarea tradiţiilor populare care se bucură de o renaştere, putem spune, şi în cadrul Vâltorii, cu ajutorul Casei Tradiţiilor Maghiare din Transilvania. Astfel, am avut posibilitatea să vedem fiecare aspect al culturii populare, iar anul acesta vom avea ocazia să încercăm mai multe tipuri din aceste culturi populare. Noi credem că am contribuit de asemenea la dezvoltarea culturii târgurilor. În urmă cu 10 ani am început să organizăm un târg cu ideea de a readuce atmosfera de târg la Târgu Mureş, târguri de calitate, fără kich-uri”, a subliniat Orsolya Jakab.
Organizatorii spun că în cei 10 ani de existenţă, Vâltoarea Mureşeană a reuşit să impulsioneze comunitatea şi că acesta este un mod perfect de a încheia vara şi de a aduce oamenii împreună înainte de începerea anului şcolar. AGERPRES