Printre cei 17 profesori care vor instrui studenţii la a XXI-a ediţie a Academiei Sighişoara, care se va desfăşura în intervalul 1-14 august, se numără şi artiştii de origine română Mirel Iancovici, profesor de violoncel la conservatoarele din Maastricht şi Brabant (Olanda) şi violonista Adelina Oprean, membru permanent al cvartetului ARIA din Basel, unul dintre cele mai renumite cvartete în Elveţia.
‘Printre personalităţile care vor veni, am reuşit să o acaparăm pe doamna Adelina Oprean, plecată din România, şi extrem de reputată profesoară de la Academia din Basel. A fost poate cea mai apropiată asistentă a lordului Yehudi Menuhin, precum şi a marelui Sandor Végh. Pentru noi este o extrem de mare bucurie că această tradiţie, acest fel de a vedea muzica, vine cumva înapoi (către România, n.r.) pe această punte pe care începem să o creăm împreună cu Academia ‘Gheorghe Dima’ din Cluj Napoca. Cândva s-a mers spre Vest, o avem ca exemplu absolut pe Adelina Oprean, şi, acum, dumneaei vine înapoi cu tot ce a putut să trăiască în direct. Este un lucru foarte valoros. Dânsa face parte din acel cerc a celor care vin prima dată la Academia Sighişoara. Mirel Iancovici era, în timpul studenţiei mele, un violoncelist cult al României, a câştigat toate premiile care erau posibile, acum este profesor la Maastricht şi se întoarce, de asemenea, în România, să ţină aceste cursuri. Mi se pare un câştig foarte mare. Mai avem şi nucleul dur, 4-5 persoane, care revin de 20 de ani, în mod consecvent, al celor care sunt fondatori’, a declarat joi, la Târgu Mureş, fondatorul Academiei Sighişoara, violonistul Alexandru Gavrilovici.
Mirel Iancovici s-a născut în România în 1951, după terminarea studiilor, sub îndrumarea lui Serafim Antropov, la conservatorul din Bucureşti, apoi a studiat alături de Radu Aldulescu şi Paul Tortelier. A câştigat numeroase competiţii, cum ar fi Premiul I şi numeroase alte premii speciale la ‘Gaspar Cassado’ la Florenţa, Italia, Medalia de aur şi premiul I la ‘Imperial Tobacco Cello’ din Bristol, Anglia, Premiul I la ‘Pablo Casals Centenary’ din Barcelona, Spania. Mirel Iancovici susţine concerte şi recitaluri pe marile scene din toată lumea şi este profesor de violoncel la conservatoarele din Maastricht şi Brabant, Olanda, şi a susţinut cursuri de măiestrie în Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, România, America şi Coreea de Sud.
Violonista Adelina Oprean s-a născut la Deva în 1955, a studiat la conservatorul din Bucureşti sub îndrumarea lui Ştefan Gheorghiu, iar apoi şi-a continuat studiile în afara ţării, la Gstaad, sub îndrumarea lui Alberto Lysy şi Yehudi Menuhin, iar mai apoi şi-a conturat studiile alături de Sándor Végh la Mozarteum din Salzburg.
Este câştigătoare a numeroase premii internaţionale, cum ar fi Concursul Bach din Leipzig, concursuri de muzică de cameră de la Belgrade, Colmar şi Geneva, în Eisenmatt (Competiţia Joachim) şi Londra, unde a câştigat Premiul I al competiţiei Carl Flesch.
Din 1982 până în 1986, Adelina Oprean a predat la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad şi l-a asistat profesorul Sándor Végh la Lenk, iar din 1985 predă la Şcoala de Muzică din Basel. A concertat în toată Europa, America, America de Sud, Asia.
La ediţia a XXI-a a Academiei Sighişoara, alături de Mirel Iancovici şi Adelian Oprean vor participa Roland Moser, unul dintre compozitorii cei mai importanţi elveţieni, Katharina Gohl-Moser, rector al Academiei de Muzică din Basel, Xavier Dayer, Compoziţie (Berna), Alexandru Gavrilovici, vioară (Berna), Benjamin Engeli, pian (Basel), Viniciu Moroianu, pian (Bucureşti), Vladimir Lakatos, muzică de cameră (München), Irina Gavrilovici, canto (Viena), Sabine Kaipainen, Canto (Thun), Barbara Segal, mişcare scenică (Londra), Marie Trottmann, harpă (Neuchâtel) şi Costin Soare, chitară clasică (Bucureşti), Angela Schwartz, care va preda Alexander Technique, membrii Cvartetului Arcadia din Cluj Napoca şi membrii Cvartetului Leonor din Spania.
Pe lângă cursurile propriu-zise, renumiţii muzicieni prezenţi la Sighişoara vor susţine o serie de concerte, aproape în fiecare seară a manifestării.
Academia Sighişoara a avut iniţial pentru această ediţie 40 de locuri pentru studenţi, însă în urma numeroaselor solicitări s-a ajuns la 58 de studenţi înscrişi, mai ales din România, dar şi din Austria, Elveţia, Franţa, Turcia, Luxemburg, Portugalia, Germania şi Olanda.
Academia Sighişoara debutează în fiecare an la data de 1 august, Ziua Naţională a Elveţiei, şi durează timp de două săptămâni, iar începând din acest an, până în 2016, organizatorii manifestării – Asociaţia Cultura Viva Sighişoara (Elveţia), Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj Napoca – au reuşit accesarea unui grant prin proiectul ‘Academia Muzicală Sighişoara’, finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, Fondul Tematic pentru Parteneriate şi Experţi. AGERPRES/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.