Academicianul Valeriu Matei prezent la Reghin la reuniunea culturală „Fratele e pururea frate”

Academicianul Valeriu Matei prezent la Reghin la reuniunea culturală „Fratele e pururea frate”

 

 

Primăria municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior”, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș au organizat în data de 14 aprilie, începând cu ora 17.00, reuniunea culturală intitulată „Fratele e pururea frate”.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul nou al Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, în fosta Casă de Cultură a Tineretului „George Enescu”, din Reghin.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost academicianul Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

 

 

Un om de valoare, acad. Valeriu Matei

 

 

Valeriu Matei este poet, istoric, scriitor și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 2001, membru al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române din 2011.

În 1973 debutează cu versuri în presa pentru copii. A absolvit cu excelență Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, facultatea de istorie, specialitatea etnologie, susținând o teză despre valoarea istorico-etnologică a operei lui Nicolae Milescu Spătarul. Debut literar matur în 1980 în revista „Tineretul Moldovei” din Chișinău, după care cunoaște, până în 1985, în Basarabia, interdicția de a publica. Din 1981 publică versuri și în presa literară din România. Este autor al mai multor volume de poezie, apărute la Chișinău, Iași, București ș.a., apreciate de critica literară, autor al piesei de teatru Prologul, al nuvelei istorice „Peregrinările și suferințele spătarului Neculai din Milești”, al unor eseuri, studii de istorie și etnologie. A tradus din poezia franceză, rusă, spaniolă. Versurile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă, suedeză, letonă, slovacă, maghiară, macedoneană, turcă ș.a.

Academicianul Valeriu Matei este cea mai importantă personalitate basarabeană care a fost vreodată oaspete la Reghin. Indiscutabil, la această dată, el este autoritatea culturală numărul unu în Basarabia, traseul biografiei sale având repere de reprezentare într-un orizont divers – politic, social, cultural. Prin prezenţa sa la Reghin, s-a argumentat încă odată nevoia de legături concrete şi consistente între românii de pe ambele maluri ale Prutului. Etapa „podului de flori” şi cea a „podului de cărţi” a trecut. E necesară etapa nouă, cea care să facă o cât mai grabnică întoarcere a Basarabiei acasă. Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918,  a fost impulsul consolidării sentimentului românesc al ființei pentru înfăptuirea Marii Uniri. Acad. Valeriu Matei a argumentat cu forţa documentului anvergura participării basarabenilor la înfăptuirea Marii Uniri. Pe de altă parte, el a făcut dovada valorii sale ca poet, dar şi ca rafinat interpret de poezie. Personalitate complexă, cu disponibilități multiple, acad. Valeriu Matei a făcut o mare onoare Reghinului prin prezenţa sa, care va rămâne memorabilă. Desfăşurarea întâlnirii la noul sediu al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” reprezintă şi inaugurarea dialogurilor culturale pe care instituţia reghineană a cărţii le are ca prioritate de  promovare a cărţii, lecturii”, a declarat dr. Nicolae Băciuț.

 

 

Programul a cuprins…

 

… o conferință cu tema  „Generația basarabeană a Marii Uniri”, un recital liric „Vecernie regală”, cu versuri de Mihai Eminescu și Valeriu Matei. A avut loc lansarea volumului „Noaptea semnelor”, autor Valeriu Matei. Au evoluat pe scenă formațiile de dans popular „Stejărelul”, coordonat de Teodor Frâncu și „Vatra Dorului”, coordonat de către Stelian Friciu, de asemenea, două grupuri de tineri artiști români din Republica Moldova și Ucraina.

În ciclul evenimentelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de către Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin se înscrie și această conferință susținută de prestigiosul om de cultură, acad. Valeriu Matei. Datorăm întâlnirea noastră de suflet parteneriatului pe care îl avem cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, prin dr. Nicolae Băciuț, dânsul fiind cel care ne-a propus evenimentul. Îmbrățișăm de fiecare dată ideea de a fi gazde personalităților culturii naționale și ne străduim să asigurăm un climat plăcut, chiar dacă ne aflăm în proces de mutare”, a spus managerul Bibliotecii „Petru Maior”, prof. Sorina Bloj.

Au susținut alocuțiuni oficialități ale municipiului Reghin și oameni de cultură mureșeni.

Evenimentul a fost prezentat de către managerul Bibliotecii „Petru Maior” Reghin, Sorina Bloj și Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

 

Imola Grama