Academii Europene pentru Competențe pentru pregătirea viitorilor angajați
Academii Europene pentru Competențe pentru pregătirea viitorilor angajați

Academii Europene pentru Competențe pentru pregătirea viitorilor angajați

Comisia Europeană pune la bătaie peste 150 de miliarde de euro pentru un plan ambițios care promite să formeze specialiști, să modernizeze educația și să atragă talente din întreaga lume.

Altfel, Europa riscă să rămână fară forță de muncă. Deja, 4 din 5 companii mici și mijlocii, nu găsesc oameni pregătiți, iar aproape jumătate dintre tineri nu stăpânesc nici măcar noțiuni digitale de bază.

Europa se confruntă cu un deficit uriaș de specialiști, în tehnologie inginerie și inteligența artificială. Și în România cei care aplică la posturi de specialitate sunt tot mai slab pregătiți, spun specialiștii în resurse umane.

Comisia Europeană propune o strategie clară: până în 2030, vrea să crească numărul tinerilor care aleg să studieze științele exacte, să faciliteze recunoașterea diplomelor și să atragă specialiști din întreaga lume. Unul dintre obiective este reducerea analfabetismului digital și științific sub 15 la sută. De asemenea, Uniunea Europeană vrea să ofere mai multe oportunități de recalificare pentru angajați, astfel încât cel puțin 50 de milioane de oameni să aibă acces la noi competențe profesionale.

Cu un apel pilot „Alege Europa”, Bruxelles-ul pregătește un buget de 22,5 milioane de euro pentru a atrage cercetători și profesioniști de top.

Pentru a acoperi lipsa specialiștilor în tehnologie, vor fi create Academii Europene pentru Competențe, unde viitorii angajați vor fi pregătiți în domenii precum inteligența artificială și energia verde.