Dacă și tu suferi de alergie la acarianul prafului, atunci știi deja că lenjeria de pat poate deveni extrem de ușor dușmanul tău, căci milioane de acarieni populează locul în care tu dormi. Mai exact, o medie de peste 10 milioane de vietăți neinvitate sunt răspândire în saltea sau în plapumă.
Specialiștii unei universități de renume au descoperit că de o sută de ori mai mulți acarieni se acumulează în dormitor, față de sufragerie, de exemplu. Acarienii sunt mari iubitori de căldură și umiditate. Prin urmare, cam tot ceea ce poate oferi patul tău. Iar dacă presupui că un singur acarian are o dimensiune de 0.4 mm, rezultatul este un număr înfricoșător pentru un pat de dimensiuni medii: patru kilometri de acarieni! De groază, așa-i?
Dar nu trebuie să te obișnuiești cu toate simptomele frecvente specifice alergiei la acarieni, precum mâncărimea la ochi, strănut, curgerea nasului, tuse sau dificultăți de respirație. Ceea ce este recomandat să faci este să înveți cum trebuie să ai grijă de perne, saltea, plapumă și cearceafurile de pat, pentru a elimina definitiv aceste vietăți nedorite.
Descoperă câteva trucuri utile pentru a ține la distanță acarienii:
Cum elimini eficient acarienii din patul tău?
Acarienii există în dormitorul tău, fie că prezinți sau nu simptomele clasice ale unei alergii. Prin urmare, nu doar persoanele care suferă din cauza prafului din casă ar trebui să își schimbe lenjeria de pat cel puțin la fiecare două săptămâni. În cazul celor care transpiră puternic pe parcursul nopții, această procedură ar trebui să aibă loc săptămânal.
Nu uita, de asemenea, că pe vremea bunicilor nu exista detergent sau mașini de spălat performante. Așadar, plapumele și pernele erau aerisite în mod regulat. Iar acest lucru își dovedește din plin eficiența și în aceste vremuri. Prin urmare, dacă ai posibilitatea, scoate-le pe toate zilnic, în aer liber.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este spălarea huselor de la saltea, a pilotelor și pernelor de două ori pe an, la o temperatură de 60 grade C, acarienii fiind distruși la 58 grade.
Aproximativ o dată pe lună este recomandat să aspiri salteaua, dar și să o întorci de pe o parte pe alta la anumite intervale de timp. Totuși, ține cont de sfatul specialiștilor care menționează că o saltea va avea nivelul său maxim de acarieni după aproximativ șapte ani. În acest caz, nu te poate ajuta decât un lucru: scoate salteaua și investește într-una nouă.
Care este cel mai bun material pentru lenjeria de pat?
Există în magazinele de specialitate, precum Sensodays, numeroase modele de lenjerie și cearceafuri de pat. Totuși, trebuie să afli un lucru util: lenjeria de pat din mătase este considerată respingătoare de către acarieni. Și chiar dacă este printre cele mai costisitoare variante, avantajele sunt și ele importante.
Dacă nu vrei să investești atât de mult într-o lenjerie de mătase, optează pentru una din bumbac satinat sau microfibră, acestea fiind de o calitate superioară, dar la un preț mult mai accesibil.
În concluzie, dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor, fără simptomele alergiei la acarieni sau fără să te gândești la milioanele de vietăți care dorm pe același cearceaf cu tine, ține cont de toate sfaturile de mai sus și pune-le în aplicare începând de acum!
Sursa foto: shutterstock.com