Acțiune de comemorare a eroilor inundațiilor din 1970 în cartierul Unirii
Acțiune de comemorare a eroilor inundațiilor din 1970 în cartierul Unirii

Acțiune de comemorare a eroilor inundațiilor din 1970 în cartierul Unirii

Marți 13 mai, comemorarea are loc la ora 11, cu obisnuitul ritual omagial. Câteva date mai jos

Se împlinesc 55 de ani de la cumplitele inundații care, în luna mai a anului 1970, au luat viețile multor români, copii, bătrâni și adulți, furia apelor devastând zeci de mii de locuințe, afectând orașe și chiar sate întregi. Județul Mureș nu a fost ocolit de grave inundații, cauzate de topirea bruscă a zăpezii și de ploi abundente, neîntrerupte, źile și nopți la rând, încât lupta cu apele dezlănțuite a durat săptămani,  în întreaga țară cursurile principale de apă și afluenții revenind la matcă in limitele normale abia spre mijlocul lunii iunie a anului 1970. 

Au fost distruse de inundații, pe cuprinsul țării, 95.000 de locuințe și gospodării, din care 13.000 distruse complet, un număr de 10.300 de sinistrați au avut nevoie de sprijin și asistență pentru un nou cămin, au fost acoperite de ape un milion de hectare de terenuri agricole și 385 de obiective industriale. Uzina electrica Sighișoara a fost afectată, lăsând locuitorii speriați de ape în întuneric mai multe źile. 

Județul nostru a fost afectat de revărsarea râului căruia îi poartă numele și afluenți, grav afectat a fost și Târgu- Mureșul care, ca și multe orașe din țară, nu beneficia încă de îndiguirile construite și consolidate începând cu anul calamitățilot naturale neașteptate, 1970.

Cinci tineri militari care își efectuau stagiul în Târgu- Mureș și- au pierdut viața în înfruntarea cu apele dezlănțuite, în acțiunile de salvare a populației și bunurilor civile și publice, până în momentul în care nu s- au mai putut salva pe ei înșiși, curenții puternici izbind violent de maluri și pod tancurile amfibii. 

Astăzi, numele lor sunt cunoscute drept nume de străzi, în cartierul Unirii, nu departe de locul în care și- au pierdut viața, perimetrul podului Mureș. În același an 1970, prin decret de stat, au fost avansați in grad post- mortem, iar la fosta unitate militară de cercetași din Târgu- Mureș s- a ridicat o troiță în amintirea eroilor inundațiilor și s- a amplasat o placă memorială. 

Plutonier adjutant (post- mortem) David. I. Rusu era chiar mureșean, din satul Filpișu Mare, comuna Breaza. Sergent major Lazăr I. Blejenari venea din Săvârșin, județul Arad. Sergent major Ionel S. Giurchi s- a născut în comuna Zăbalț, Arad. Sergent major Ion P. Roman s- a născut în comuna Bârsana, Maramureș. Sergentul major Mircea C. Robu s- a născut în comina Volovăț, județul Suceava. 

Reorganizarea mai multor unități militare, și a celei de cercetași, nu a șters amintirea eroilor apelor. Un grup de inițiativă, format din militari activi MApN și cadre în rezervă, și- au reunit forțele  pentru reamplasarea unui monument simbol, în amintirea eroilor și a victimelor inundațiilor. Initial Demersul inițiatorilor, cu concursul administrației locale, s- a soldat cu inaugurarea ansamblului omagial în toamna anului trecut.