Profesor doctor Martha Orsolya, şefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş (SCJ), a anunţat, că în perioada 25-27 iunie, la Târgu Mureş va avea loc un screening gratuit de incontinenţă urinară, acţiune unică în România.
„Din datele statistice, în România, 18 până la 20% dintre femei suferă de incontinenţă urinară, iar un studiu de anvergură realizat în 10 ţări spune că fiecare a 4-a femeie adultă şi fiecare al 10-lea bărbat pierde involuntar urină. Sunt nişte date care sunt foarte importante, iar în 2013, pe plan mondial, au fost 3,14 milioane de pacienţi care suferă de acest inconvenient, iar până în 2030 va creşte la 4,7 milioane numărul acestora. Sunt mulţi factori de risc: fumat, obezitate, numărul crescut al naşterilor pe cale vaginală şi aşa mai departe. Este o suferinţă care nu le îndeamnă pe femei să meargă, de multe ori, la medic (…) La Clinica de Urologie din Târgu Mureş am controlat anul trecut 137 de paciente, am depistat majoritatea cazurilor la femei de 60-69 de ani prezenţa acestei incontinenţe (…) Din cele 137 de femei, în 30 de cazuri s-a impus terapie, în 16 cazuri fiind nevoie de bandelete urinare”, a arătat dr. Martha Orsolya.
Potrivit acesteia, la bărbaţi, din 150 de cazuri la screening-ul de prostată realizat în Clinica de Urologie, au fost depistate 8 cazuri de cancer în fază incipientă.
Dr. Martha Orsolya a arătat că zilnic 3-4 femei se prezintă la Clinica de Urologie din Târgu Mureş cu această afecţiune, însă în realitate numărul este mult mai mare şi că din acest motiv acţiunea începută la SCJ Mureş ar trebui extinsă la nivel naţional.
„Ar fi un element important să o facem pe plan naţional, să facem un program amplu, care doreşte să depisteze această pierdere involuntară de urină la vârstă precoce, pentru că 1% din fetiţele care pierd noaptea urină va avea pierdere de urină şi la vârsta adultului şi va avea un imbold negativ asupra vieţii. Un program naţional care să vadă aceste cazuri, să se întocmească nişte chestionare la nivel de şcoală, apoi la nivel de medic de familie, aceasta este dorinţa noastră. Sunt nişte acţiuni care se concentrează acum în judeţul Mureş, dar dorinţa noastră este să le extindem la nivel naţional”, a susţinut dr. Martha Orsolya.
Şefa Clinicii de Urologie din Târgu Mureş a arătat că la screening-ul gratuit de incontinenţă urinară pacientele trebuie să se prezinte personal pentru programare, întrucât doi medici le vor evalua dacă au sau nu probleme care să necesite investigaţii medicale aprofundate.
„Targetul nostru — pacienţii care au împlinit vârsta de adult, adică de la 17 ani—şi limita superioară să fie undeva între 70 şi 80 de ani. Vrem să ne adresăm populaţiei active pentru că sunt studii internaţionale, de anvergură, care spun că deja prima pierdere involuntară de urină, ocazională, începe la 18-20 de ani (…)Incidenţa creşte cu vârsta şi ajunge la 70-75 de ani, unde fiecare a doua femeie suferă. Vrem să ajutăm pacientele, să depistăm cazuri noi, în faza incipientă unde resursele terapeutice sunt foarte vaste (…) Avem de-a face cu o afecţiune care se poate trata şi preveni. Noi, la Târgu Mureş, efectuăm aceste screening-uri de două ori pe an, pentru bărbaţi şi femei”, a arătat dr. Martha Orsolya.
Agerpres