Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş desfăşoară o acţiune de amploare în pieţe şi unităţi de alimentaţie publică, de pe raza municipiului Tîrgu Mureş, pentru protejarea populaţiei împotriva comerţului ilicit de mărfuri..
Azi, 8 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, investigaţii criminale, ordine publică şi poliţie rutieră ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş acţionează pe raza municipiului Tîrgu Mureş, în pieţe şi unităţi de alimentaţie publică, pentru prevenirea şi combaterea comerțului ilicit si a evaziunii fiscale.
Poliţiştii vor efectua controale cu privire la respectarea legalităţii aprovizionării, transportului şi vânzării mărfurilor, precum şi realitatea înregistrărilor în evidenţa contabilă a operaţiunilor.
La acțiune participă specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Acţiunea de desfăşoară şi cu suportul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „col. Sabin Motora” Mureş.
Până la această ora, polițiștii au verificat peste 46 de autovehicule cu privire la modul de folosire a documentelor de transport si a documentelor justificative de provenienţă a bunurilor.
De asemenea, polițiștii au constatat 24 de contravenții, pentru care s-au aplicat amenzi in valoare de 23.700 lei. Dintre acestea, 12 au fost aplicate la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 10 sancţiuni au fost aplicate agenţilor economici care nu foloseau aparatele de marcat electronice fiscale, iar 2 la alte acte normative.
Polițiștii au ridicat in vederea confiscării aproape 4 tone de legume, in valoare de 8400 de lei, 97 mc de lemn, în valoare de 9700 de lei, precum şi 352 de lei.
Agenţii economici trebuie să cunoască faptul că documentele de proveniență însoțesc mărfurile, indiferent de locul in care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de proveniență se înțelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.