Spitalul Nova Vita din Târgu Mureş, construit printr-o investiţie privată de peste 15 milioane de euro, şi-ar putea restrânge activitatea şi ar trece inclusiv la concedieri, dacă intenţia Ministerului Sănătăţii de sistare a plăţilor către spitalele private s-ar materializa.
‘În acest moment, din estimările noastre, aproximativ 50 la sută din bugetul lunar al spitalului ar fi în deficit. Asta va implica cu siguranţă mai multe aspecte, pe care va trebui să le luăm în considerare, dincolo de creşterea tarifului. Din păcate, aproximăm şi o scădere a numărului de pacienţi care se vor interna, lucrurile acestea având repercusiuni inclusiv asupra angajaţilor care astăzi lucrează în Nova Vita şi în orice spital privat, cred. Concedieri, da (…) Tarifele vor creşte cu suma care lipseşte de la Casă, deci cu 1.440 de lei – aceea este suma care ar trebui suplinită de pacient (în cazul intervenţiilor chirurgicale – n.r.), în condiţiile în care la noi există şi intervenţii care astăzi costă 1.000 de lei sau sub 1.000 de lei, pacientul uneori va trebui să plătească mult mai mult sau oricum proporţional cu gradul de dificultate al intervenţiei şi cu zilele de spitalizare. Măsurile pe care le vom lua – că acestea vor implica inclusiv decizii mai drastice, de a închide anumite sectoare de activitate, nu le excludem, în acest moment’, a declarat presei, miercuri, directorul medical al Nova Vita Târgu Mureş, dr. Dragoş Popa.
Potrivit acestuia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deconta suma de 1.440 de lei pentru intervenţii chirurgicale, în timp ce pacientul, în funcţie de dificultatea intervenţiei, contribuia în medie cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei.
Dr. Dragoş Popa a susţinut că lunar spitalul primea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suma de 480.000 de lei, că în 2012 Nova Vita a spitalizat 5.875 de pacienţi şi peste 17.000 au fost consultaţi la centrul medical.
Acesta a spus că Spitalul Nova Vita, cel mai mare dintre spitalele private din judeţul Mureş, s-a orientat către tratamentul unor patologii grave – tumori cerebrale, afecţiuni neoplazice severe, malformaţii cerebrale, cu grad de risc operator crescut, iar de la debutul activităţii a înregistrat peste 30.000 de pacienţi.
‘Pacienţii apelează la spitalul privat pentru profesionalismul medicilor, dotările recente, aparatura nouă, care permite reducerea numărului de zile de spitalizare, modul cum e abordat – ştie că trebuie plătit un tarif fix. Plus că Nova Vita oferă specialităţi deficitare în spitalele publice, printre care un centru de recuperare medicală şi neurologică în care s-a investit un milion de euro, care nu există în sistemul public probabil din toată Transilvania, şi un centru de îngrijiri paliative, cu care nu se poate compara niciun spital public din Mureş. Suma alocată de CNAS nu e o susţinere a spitalului privat, ci a serviciilor oferite pacientului. N-am auzit ca vreun pacient să fi fost internat cu forţa într-un spital privat. E o discriminare. Îngrădeşte adresabilitatea pacientului, a contribuabilului, care nu are opţiunea de a-şi direcţiona banii către asigurări private, ci e obligat să-i vireze către CNAS’, a susţinut dr. Popa.
Directorul medical al spitalului Nova Vita consideră că declaraţia ministrului Eugen Nicolăescu de sistare a plăţilor către privaţi ‘e o jignire’ şi că afirmaţii de genul că ‘privaţii fură bani ai statului’, ar fi ‘o abordare greşită a mediului privat în ansamblu’.
‘Astfel de declaraţii trebuie dovedite. În UE, pacientul are şansa de a încheia asigurare privată, în România nu’, a susţinut dr. Dragoş Popa, care a precizat că aşteaptă o reacţie a Asociaţiei Pacienţilor din România.
Alături de Nova Vita în Târgu Mureş mai există încă trei spitale private, Topmed, Plus şi Galenus.
AGERPRES
nu pot sa spun decat hahahahahahahhahahahahahahahahahahah. asa conducere… asa afaceri.