Activități inedite pentru Romulus Guga

Activități inedite pentru Romulus Guga

Direcţia pentru Cultură Mureş și Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin în parteneriat cu Revista „Vatra veche”, sub egida U.Z.P.R., filiala Mureş, a organizat a XXVI-a ediție a Festivalului Concurs de Poezie „Romulus Guga” în perioada 18-20 octombrie. La concurs au putut participa autori, indiferent de vârstă, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor sau ai altor uniuni de creație. Au fost admise în concurs volume de versuri, proză, teatru, publicistică, apărute în anii 2017 și 2018 și grupaje de versuri inedite, 5 – 10 poeme. La volume s-a admis un singur volum pentru fiecare secțiune.

„Festivalul…

… de literatură Romulus Guga este o inițiativă de-a mea din 1984. Romulus Guga a murit în 1983, acum s-au împlinit 35 de ani de la moartea scriitorului. Ca în fiecare an, acest festival a avut două componente: prima de a omagia pe scriitorul Romulus Guga, primul redactor șef al revistei „Vatra”, serie nouă, apărută în 1971 și cealaltă, de a descoperi și promova noi scriitori mureșeni sau de a promova noi apariții editoriale mureșene”, a declarat Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș.
În cadrul festivalului s-au desfășurat manifestări literare la Tîrgu Mureș, Răstolița, Bistra Mureșului și Reghin.
Astfel, la Gimnaziul „Romulus Guga” din Tîrgu-Mureş, regretatul poet, prozator, traducător, dramaturg și publicist, a fost omagiat alături de elevi de către soția, Voica Foişoreanu-Guga, de scriitorii Cornel Moraru, Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Cristina Sava și Mircea Dorin Istrate.
Șezătoare literară

În 18 octombrie, de la ora 12,30, la 35 de ani de la moartea scriitorului, s-a făcut o slujbă de pomenire la mormântul poetului din Răstoliţa, oficiată de părintele dr. Gheorghe Nicolae Şincan și preotul Ioan Lircă Moldovan. Tot aici, Nicolae Băciuț a evocat printr-o scurtă trecere în revistă a biografiei și operei, personalitatea lui Romulus Guga. Apoi, participanții au fost invitați la o șezătoare literară la atelierul artistului Ion Vlasiu de la Bistra Mureșului. Copiilor prezenți, autorii mureșeni au încercat să le demonstreze că „literatura este la fel de importantă ca și alte discipline care pot să aducă profesiuni bănoase, dar literatura poate să dea frumusețe sufletului, o bogăție mai mare decât orice altă bogăție de pe lumea aceasta”, subliniază Nicolae Băciuț.

25 de premii…

… ale festivalului au fost acordate la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin începând cu ora 17,00 unor scriitori din județul Mureș. În cadrul evenimentului au avut loc recitaluri de poezie și muzică, medalioane literare. Grupul vocal „Ecoul” din Ibănești a încântat publicul prezent.
Solistul Dumitru Gliga din Reghin și-a lansat cartea…

… „O rânduială…”

„În această carte am încercat să prezint activitatea mea de zi cu zi de la naștere și până acum, societatea în care mi-am desfășurat activitatea și viața, greutatea sau ușurința cu care am trecut peste etapele vieții”, afirmă autorul cărții, Dumitru Gliga. „Păstrător și iubitor al tradițiilor populare, mândru de sorgintea sa și preocupat permanent de latura istorică a poporului român căruia-i aparține, Dumitru Gliga interpretează în propria-i cheie, cinstită cu neamul său și apropiată de adevăr, vremurile pe care le descrie. Are și momente în care, asemeni unui sfătos uncheș, filozofează …o filozofie sănătoasă, a bunului simț și a omeniei, dar mai ales al nevoii restabilirii rostului firesc al lucrurilor”, apreciază Sorina Bloj, managerul bibliotecii.
Imola Grama