În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite aduce în atenţie câte o temă de relevanţă mondială pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Anul 2018 abordează o temă de interes global „Natură pentru Apă”, având în vedere că ambele noţiuni sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune.
Tema promovată anul acesta ne supune atenţiei legătura dintre apă şi natură, împreună: factori de decizie, gospodari de apă, utilizatori de apă şi alţi factori interesaţi să contribuie la dezvoltarea de politici care să asigure o reală protecţie a resurselor de apă.
Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este „Natură pentru Apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea şi cantitatea resurselor de apă. Campania din acest an, „Natură pentru apă” sau „răspunsul este în natură”, îşi propune să transmită mesajul că utilizarea unor soluţii bazate pe natură , cum ar fi revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle, reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente în sprijinul eforturilor noastre de a reface echilibrul circuitului apei în natură, de a răspunde efectelor schimbărilor climatice şi de asigura un cadru pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa are un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii!
Civilizaţii de-a rândul s-au născut, au trăit şi au murit de-a lungul apelor. Convieţuirea cu apele era parte integrantă şi firească a mediului lor natural de viaţă. Dezvoltarea socio – umană, explozia urbană şi demografică şi, în special, evoluţia fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură şi de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om şi apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundaţii şi secete. Este imperios necesar ca omul modern să înţeleagă importanţa vitală a apei şi să revină la relaţia sa tradiţională cu apa şi, în general, cu mediul înconjurător.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene. Acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialişti, în vederea identificării domeniilor comune de acţiune şi pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, unitare.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media), prin activităţi şi acţiuni multiple.
Programul activităţilor propuse pentru a se organiza şi desfăşura pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei 2018, în județele Harghita, Mureș și Sibiu, pe subunităţi:
1. Administraţia Bazinală de Apă Mureş
– Şedinţa festivă a Comitetului de Bazin Mureş, ce se va desfăşura la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș, în data de 21 martie, ora 10.00, care pe lângă ordinea de zi va cuprinde şi un punct pe tema Zilei Mondiale a Apei 2018
– În colaborare cu Liceul Vocaţional de Artă Tg.- Mureş se va realiza o expoziţie de pictură şi afişe (postere) – vernisaj în data de 21 martie , ora 13.00 la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș.
– În colaborare cu Școala gimnazială „Liviu Rebreanu” Tg.-Mureș s-au realizat machete din materiale reciclabile care surprind într-un mod particular ecosisteme acvatice. Acestea vor fi expuse la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș.
2. Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş
-Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, se organizează ,,Ziua Porților Deschise“ în data de 21 martie a.c., așteptăm confirmarea școlilor generale și liceelor pentru participare la prezentarea evenimentului ,,Natura pentru apă“.
-Promovarea Zilei Mondiale a Apei 2018, cu tema ,,Natura pentru apă“ la Școala Gimnazială Omega din Tg.-Mureș.
Sistemul Hidrotehnic Reghin – perioada 19 – 31 martie –
-Simpozion desfăşurat în colaborare cu elevii Şc. Generale nr. 5 Reghin ( 3 clase ), Şc. Generală nr. 2 Reghin ( o clasă ), Şcoala Generală Sântu – Lunca , Şcoala Generală Vătava, Grădiniţa nr. 3 ( o grupă), cu tema ”Zilei Mondiale a Apei „Natura pentru Apă’’.
-Eveniment desfăşurat în colaborare cu elevii Liceului Petru Maior Reghin (2 clase) și Liceul Lucian Blaga ( 2 clase), cu tema : „Natură pentru Apă”
-Igienizare pe râul Mureş , intravilan Reghin MS, 10 angajaţi SH Reghin și 80 elevi de la liceele sus menționate
-Igienizare pe râul Gurghiu, 5 angajaţi SH Reghin împreună cu 30 de elevi de la Grup Şcolar Silvic Gurghiu.
Sistemul Hidrotehnic Sighișoara – perioada 21 -31 martie –
-Organizarea unei activităţi de igienizare a perimetrului de protecţie a barajului Zetea HR, participanţi elevi din clasele VII-VIII comuna Zetea HR
-Organizarea unei activităţi de igienizare a zonei de protecţie a râului Târnava Mare, participanţi, a pârâului Feernic şi a zonei de protecţie intravilan com. Simoneşti – Lupeni și Odorheiul Secuiesc HR.
-Promovarea Zilei Mondiale a Apei prin informarea elevilor privind „Natura pentru Apă”, Şcoala gimnazială „Aurel Mosora” Sighișoara MS.
-Organizarea unei activităţi de igienizare a zonei aval baraj frontal ”Acumularea Nepermanentă Vânători MS “ şi a zonei de protecţie a râului Târnava Mare
Sistemul Hidrotehnic Ighiș – Mediaș – perioada 19 -31 martie –
-Marcarea Zilei Mondiale a Apei 2018 prin informarea elevilor privind „Natura pentru Apă” la Școala Gimnazială ,,Cireșarii“, Mediaș SB, urmat de concurs de eseuri și poezii
-Concurs de desene/fișe de lucru desfăşurat la Liceul Teoretic și Școala generală Dumbrăveni SB.
-Acţiuni de ecologizare la baraj Ighiş SB și intravilan Dumbrăveni (Târnava Mare, Valea Satului) SB, voluntari şi personal de la SH Ighiş SB
Sistemul Hidrotehnic Tg. – Mureș – perioada 20 – 31 martie –
-Școala gimnazială „Ion Vlăduțiu” Luduș MS, vizită la Priza de apă și la Stația de tratare a apei, 50 elevi.
-Igienizare maluri râu Mures la Iernut și Cipău MS, împreună cu 50 elevi de la Școala gimnazială Iernut.
-Igienizare râu Niraj zona Ungheni și Crăciunești, cu personal propriu
-Igienizare râu Mureș și afluenți la Luduș MS, cu personal propriu
Sistemul Hidrotehnic Târnava Mică – Târnăveni – perioada 21 – 31 martie –
– Promovarea Zilei Mondiale a Apei 2018 la Școala Generală Suplac MS, cls. I-IV , 50 elevi , în data de 21 martie
-Igienizare pr Botorca, Sărata și Sarospatak la Târnăveni MS- formaţia de lucru Târnăveni.
-Igienizare răul Târnava Mică, zona Idrifaia (Suplac) MS – formaţia de lucru Bălăuşeri și elevi ai Școlii generale Idrifaia
-Igienizare pr. Cuşmed la Sg. de Pădure MS – formaţia de lucru Sg. de Pădure.
-Igienizare contur lac Acumularea permanentă Bezid MS – formaţia de lucru Bezid.
-Igienizarea pr. Nadeș în zona Acumulării nepermanente Bălăușeri MS, cu formația de lucru Bălăușeri.
Sistemul Hidrotehnic Gheorgheni – perioada 20 – 31martie
-Promovarea Zilei Mondiale a Apei 2018 prin informarea elevilor privind „Natura pentru apă“ la Școala generală ,,Kemeny Janos “ din Toplița HR, 40 elevi.
-Igienizare mal râu Mureș în zona localităților Joseni HR și Ciumani HR, cu personal propriu
Notă: Acțivitățile de ecologizare, igienizare a malurilor cursurilor de apă sau acumulări de apă au fost reprogramate a se desfășura până la data de 31 martie a.c. Condițiile meteorolige nefavorabile și debitele crescute ale cursurilor de apă, au dus la modificarea calendarului de acțivități pregătite de Administrația Bazinală de Apă Mureș și subunitățile sale.
Director, ing. Cristian Bratanovici
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.