După o sută de ani de la marele eveniment istoric, Administraţia publică locală din Luduş, condusă de primarul Ioan Cristian Moldovan, a iniţiat un proiect ambiţios de marcare a momentului istoric de la Alba Iulia.
„Suntem datori istoriei naţionale şi concetăţenilor noştri să marcăm într-un mod deosebit Centenarul Unirii”, spune Liviu Botezan, şef cabinet în Primăria oraşului Luduş, care adaugă că „Vrem să punem în valoare Parcul Unirii, acolo unde românii reveniţi de la marea adunare de la Alba Iulia şi-au manifestat bucuria marii Uniri”. Ideea iniţială a luat forma unui proiect de hotărâre privind amplasarea unui ansamblu statuar în Parcul Unirii. Noua amenajare de pe latura de vest a parcului, adiacentă străzii Republicii va cuprinde cinci busturi turnate din bronz cu înălţimea de 110 cm, aşezate fiecare pe câte un soclu din granit cu dimensiunea 55 cm x 55 cm x 180 cm. Cele cinci personaje istorice reprezintă pe Mihai Viteazul, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Ioan I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu. Sculptorul Simion Moldovan din Reghin şi maistrul turnător Santa Csaba din Sovata vor concretiza proiectul care va fi inaugurat la 1 decembrie 2018. Finanţarea acestui proiect în valoare de 52.500 de Euro va fi asigurată din surse legal constituite şi reprezintă una din clauzele Protocolului de colaborare încheiat între Primăria oraşului Luduş şi Fundaţia Culturală „Ardealul” reprezentată de ing. Ioan Corla. Deocamdată, reprezentanţii a trei ţări au răspuns pozitiv cererii de sponsorizare: Fabrica de zahăr – Franţa, Kompotech – Italia şi Vitafoam – Anglia, fiecare cu câte 10.000 de Euro. Există semnale că şi alte firme vor contribui în timp util cu bani pentru realizarea ansamblului statuar dedicat Marii Uniri.
Actul istoric de la Alba Iulia de la sfârşitul anului 1918 a consfinţit desăvârşirea statului national român, un vis al multor generaţii de români, devenit realitate.
În primul punct din „Hotărârea” de Unire era specificat că: „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie (1 decembrie) 1918, decretează unirea acestor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România…”.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.