ACȚIUNE DE AMPLOARE ÎN TÂRGU MUREȘ
Un tânăr, de 14 ani, a fost reținut, pentru 24 de ore, în urma unei acțiuni coordonate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș, în municipiul Târgu Mureș.
Ieri, 8 octombrie, în cadrul acțiunii de amploare derulate pentru asigurarea unui climat optim de ordine publică, în special în proximitatea unităților de învățământ, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe.
În acest caz, polițiștii au demarat cercetări în baza unei sesizări referitoare la faptul că un tânăr, de 17 ani, ar fi fost agresat, la data de 22 septembrie 2024, de către un alt tânăr, necunoscut, prin utilizarea unui pistol de tip airsoft, provocându-i leziuni care necesitau pentru vindecare 4 – 5 zile de îngrijiri medicale.
În urma perchezițiilor, toate în municipiul Târgu Mureș, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 11 telefoane mobile, 4 încărcătoare butelii cu gaz pentru pistoale de tip airsoft şi bile din plastic, tip proiectil, pentru arme de tip airsoft, precum şi un pistol de tip airsoft, de culoare neagră, calibrul 6mm.
Polițiștii au dispus măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, de 14 ani, din Târgu Mureș, acesta fiind condus sub escortă și predat Centrului de Reținere și Arestare Preventivă Mureș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Activitățile au mai beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș.
În paralel, în legătură cu prezenta cauză, polițiștii de ordine publică, siguranță școlară, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și arme, explozivi și substanțe periculoase, au acționat în întregul municipiu, în proximitatea a 16 unități de învățământ, pentru creșterea gradului de siguranță publică, prin abordarea mai multor domenii aflate în competență.
În total, au fost legitimate aproximativ 130 de persoane.
Urmare a verificărilor desfășurate la nivelul operatorilor economici din apropierea unităților de învățământ și nu numai, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au aplicat 40 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 75.500 de lei, fiind confiscați aproximativ 3.500 de lei.
Pe linie rutieră, în baza neregulilor constatate, au fost aplicate 13 sancțiuni, în valoare de peste 2.300 de lei, în acord cu normele de circulație pe drumurile publice. De asemenea, polițiștii au reținut un permis de conducere.
Polițiștii de investigații criminale au continuat activitățile specifice pentru depistarea persoanelor și bunurilor urmărite în temeiul legii, iar efectivele din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au derulat mai multe activități de verificare a respectării prevederilor regimului armelor și munițiilor.
Printre acestea, 6 cadre didactice, deținătoare de arme, au fost verificate, nefiind constatate nereguli.
Polițiștii atrag atenția asupra faptului că, deși armele de tip airsoft sunt încadrate în categoria armelor neletale, acestea pot fi adesea greu de diferențiat față de armele reale, iar utilizarea lor în spații publice atrage sancționarea contravențională.
Deși acestea sunt confecționate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu fie cauzat decesul persoanelor, acest fapt nu exclude posibilitatea cauzării unor vătămări sau generării unor stări de temere și panică.
Menținerea ordinii publice presupune un parteneriat comun cu cetățenii și modul în care aceștia înțeleg să respecte legislația în vigoare, pentru o atmosferă caracterizată de liniște și siguranță în comunitate.