Adolescenţa şi tinereţea reprezintă perioade din viaţă, pe care fiecare încearcă să le savureze din plin şi să le prelungească atât cât poate. Unii reuşesc acest lucru, alţii se maturizează prea repede, de cele mai multe ori din cauza neajunsurilor sau a problemelor, uneori prea dificile.
Este o etapă din viaţă în care dorinţele sunt mai presus decât orice altceva, iar preocupările privind propria persoană capătă puternice rezonanţe. Tinerii ajung în postura de a fi nevoiţi să facă faţă cerinţelor societăţii, însă adesea se văd neputincioşi în faţa acestor cerinţe, concomitent manifestându-se nevoia de singularizare de manifestare ca personalitate de sine stătătoare, de a ieşi din umbră, de a produce ceva ieşit din comun, excentric.
Din diverse motive – dorinţa de aventură, influenţa anturajului, probleme financiare, familiale sau faptul că uneori tinerii doresc să obţină prea multe lucruri, în timp foarte scurt, aceştia ajung în sfera criminalităţii.
Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei – teribilism în orice domeniu şi dorinţa de a gusta noul la orice pas. Pentru prevenirea acestei categorii de acte antisociale s-au derulat diverse activităţi, printr-o bună cooperare intra şi inter-instituţională.
În acest sens, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au susţinut mai multe activităţi cu peste 80 de liceeni ai Grupului Şcolar “Gheorghe Şincai”, din municipiul Târgu-Mureş.
Temele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial, situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora, etc.