Preşedintele Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, Gigi Petre, a declarat presei, joi, că în cadrul Adunării Generale a APSR, care se desfăşoară la Târgu Mureş, vor fi discutate o serie de propuneri de modificare a Codului Administrativ, printre care şi acelea ca la numirea şefilor deconcentratelor prefecţii să dea un aviz obligatoriu, iar secretarii unităţilor administrativ-teritoriale să fie subordonaţi prefecţilor.
„Propunerile sunt foarte multe. Una vizează instituţiile deconcentrate. În proiectul de Cod Administrativ se spune că se solicită avizul consultativ al prefectului pentru numirea directorilor în deconcentrate. Noi susţinem ca acest aviz să fie obligatoriu de către Instituţia Prefectului pentru că dacă prefectul conduce, aşa cum scrie în lege, trebuie să aibă şi instrumente (…) Susţinem în continuare ca numirea şi sancţiunile disciplinare, numirea şi modificarea raporturilor de serviciu pentru secretarii de unităţi administrativ-teritoriale să fie făcută de către prefect, aşa cum s-a întâmplat până în 2005. Să nu mai fie direct în subordinea primarilor”, a arătat Gigi Petre, care a precizat că o variantă finală a propunerii va fi făcută publică abia după discutarea în cadrul Adunării Generale a APSR.
Acesta a mai spus că prefectul este înalt funcţionar public şi consideră că se va lua măsura de transformare a funcţiei de prefect din înalt funcţionar public în demnitar.
„Pe acest proiect de cod administrativ asta se intenţionează: este vorba de voinţă politică, nu se încalcă – din punctul meu de vedere – nicio lege. Se poate să fie şi demnitar, există propuneri ca prefectul şi subprefectul să fie cu rang de subsecretar de stat, până nu se face o evaluare cum funcţionează, nu pot spune dacă e bine sau rău. Pe principiile pe care trebuie să le respecte prefectul, ca şi conducător al instituţiei, zona de manevră politică este extrem de limitată, pentru că prefectul trebuie să îşi facă treaba, în primul rând să respecte el legile, apoi să verifice respectarea lor de către ceilalţi. Cred că se va lua această măsură de transformare a funcţiei de prefect din înalt funcţionar public în demnitar. A fost şi până în 2006, nu cred că este o mare problemă”, a precizat preşedintele APSR.
Un alt subiect de dezbatere în cadrul Adunării Generale a APSR va viza modul în care sunt numiţi în prezent prefecţii şi subprefecţii, prin exercitarea funcţiei cu caracter temporar, fapt ce nu oferă o stabilitate.
„Nu s-au organizat concursuri, deci s-a mers, cu respectarea legislaţiei, pe excepţii şi excepţia a devenit regulă. Adică această ocupare a funcţiei cu caracter temporar a devenit regulă. Problema este de numire. În momentul în care ai un an în care să nu ţi se poată aplica mobilitatea în funcţia publică, ai calitatea de înalt funcţionar public. Din păcate excepţiile, legea a prevăzut această excepţie, dar această excepţie a devenit regulă”, a mai arătat preşedintele ASPR.
La festivitatea de deschidere a Adunării Generale a APSR de la Târgu Mureş au participat directorul general al Ministerului Afacerilor Interne, Tudor Iulian Gheorghe, şeful IGSU, colonel Daniel-Marian Dragne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, preşedintele APSR, Gigi Petre, şi prefectul de Mureş, Lucian Goga. AGERPRES