Business-urile in domeniul transporturilor s-au aflat dintotdeauna pe lista scurta a antreprenorilor de succes, investitia transformandu-se repede in profit, daca managementul este pus la punct.
Drept dovada, desi pandemia de coronavirus a afectat grav cele mai multe domenii, afacerile cu transport nu se numara printre acestea, cel putin nu pentru cei ce pot incarca marfuri alimentare, sanitare sau alte produse esentiale. Ba chiar, in anumite arii, precum curierat, se poate observa o crestere a activitatii.
Partea cea mai buna este ca, in acest domeniu, iti poti incepe activitatea de transport cu o singura autoutilitara si apoi sa cresti flota, pe masura ce afacerea se extinde.
Iata elemente de baza pe care sa le ai in vedere:
- Alege vehiculul potrivit
Primul pas este sa determini tipul de masina potrivita pentru afacerea in care vrei sa intri.
Pentru transportul de persoane, vei avea nevoie de un microbuz, insa acesta nu merge destul de bine in timpul acesta de criza, dar poti sa iei aceasta varianta in considerare pentru vremea de dupa pandemie.
In schimb, daca vei face transport de marfa, vei avea nevoie de o duba, mai mare sau mai mica, in functie de volumul pe care preconizezi ca il vei livra.
Dupa ce iti dai seama de model, trebuie sa determini specificatiile tehnice, precum capacitatea cilindrica, tipul de cutie de viteze, putere, combustibil.
Un detaliu foarte important este norma de poluare, zilele acestea existand preocupari ale autoritatilor cu privire la interzicerea circulatiei pe drumurile publice a anumitor vehicule in functie de emisiile de gaze.
- Finantarea
Urmatorul si unul dintre cei mai importanti pasi este sa stabilesti cum vei ajunge in posesia unei dube.
Daca ai deja un vehicul adecvat, s-ar putea sa nu ai nevoie de finantare. In caz contrar, trebuie sa decizi daca vrei sa achizitionezi sau sa inchiriezi.
In prima varianta, poti apela la un imprumut bancar si vei deveni proprietarul masinii, dar va trebui sa te ocupi singur de intretinerea acesteia.
Daca alegi sa inchiriezi, caz in care poti opta pentru servicii de leasing operational, nu vei fi proprietar, dar vei avea dreptul sa utilizezi vehiculul, in timp ce firma care o va detine poate gestiona intregul proces pentru tine: achizitie, intretinere si reparatii, achizitionare de anvelope si schimbarea acestora si multe altele.
Pe de alta parte, nu angaja personal de la inceput. Ocupa-te de acasa de gestiunea firmei in timp ce esti si sofer. Daca ai nevoie de sfaturi, il poti cere familiei sau prietenilor. Astfel, vei reduce costul investitiei si vei creste profitul.
- Obtine toate licentele si asigurarile necesare
Pentru a putea functiona in legalitate, dupa ce infiintezi firma, trebuie sa obtii licenta de transport rutier de marfuri sau de persoane. Aceasta se obtine prin depunerea unei cereri la Autoritatea Rutiera Romana.
De asemenea, vei avea nevoie, pe langa asigurarea masinii, si de o asigurare pentru marfa transportata sau pentru calatori si bagajele acestora, dupa caz.
- Alege tipul de transport
Sunt mai multe tipuri de transport pe care le poti face cu o autoutilitara, dar cele mai populare sunt urmatoarele:
- curierat: companiile necesita constant servicii pentru bunurile comandate de clienti, astfel, poti incheia contracte cu astfel de magazine si sa te ocupi de livratul comenzilor;
- transport pentru angajati: unele firme, mai ales cele localizate in locuri mai putin accesibile, asigura transport angajatilor. Daca ai un microbuz, poti fi tu cel care duce oamenii la munca.
- servicii de relocare: oamenii se muta in fiecare zi dintr-un loc in altul, la fel si sediile firmelor. Astfel, poti alege sa ii ajuti, bineinteles, contra cost.
Prin urmare, daca te consideri antreprenor si iti doresti o afacere care sa fie profitabila indiferent de situatia economica, poti alege domeniul transportului. Acum stii si de unde sa incepi.
Sursa foto: storyblocks.com