Măceșul (Rosa canina) este o plantă nativă din Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei, care însă se simte foarte bine și pe pământ românesc. Fructele de măceşe sunt foarte bogate în vitamina C, conţinând peste 2000 mg din această substanţă la 100 de grame de fruct. De aceea, sunt utilizate la producerea de siropuri naturale, ceaiuri, dulceţuri, gemuri şi chiar medicamente. Aceste proprietăţi terapeutice fac din cultivarea plantaţiilor de măceşe în ziua de azi o adevărată afacere profitabilă.
Realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, a stat de vorbă zilele trecute cu Ioan Horga, un inginer horticol cu multă experiență din județul Arad, care vrea să pună România pe harta producătorilor de cireșe la nivel European. Potrivit acestuia, cultura poate fi extrem de profitabilă pentru cei care aleg să o adopte, iar nevoia de măceșe pe piața națională și europeană este mare, având în vedere că 80% din măceșele procesate în Europa sunt importate din țări terțe.
”Am identificat măceșul ca o cultură mecanizabilă, care se pretează pentru cultură în sistem ecologic complet, adică are nevoie de foarte puține tratamente și fertilizări, adaptată de la Tulcea până la Sighet, de la munte la mare, pe condițiile pedologice din România. Produsele pe bază de măceșe – ceaiuri, siropuri, extracte – le găsim în toate magazinele la nivel național la niște prețuri care bat 100 lei/kg ca produs transformat, iar un hectar de măceșe ne poate da 4.000-5000 de kilograme de fructe în stare proaspătă.
Am discutat cu specialiștii și am identificat câteva soiuri adaptabile condițiilor pedoclimatice din România, pe care am dori să le propunem în următoarea perioadă ca o soluție alternativă la agricultura convențională. Vor fi niște culturi ecologice binevenite pentru fermierul român care nu are timp să stea în câmp, care nu poate să recolteze manual. Acestea se vor recolta mecanic, cum se recoltează strugurii, și sperăm să își găsească locul în piață.
Poate fi o soluție salvatoare în sensul că este o cultură simplă, mecanizabilă, desfacerea este asigurată către industria alimentară, cosmetică, farmaceutică, producțiile sunt undeva între 4.000 și 5.000 de kg la hectar, iar prețul minim este undeva la 5 lei/kg sub formă proaspătă. Dacă ai 2-3 hectare de măceșe, ți-ai făcut banii pe care îi câștigi într-un an de zile prin Spania sau prin Italia. Noi încurajăm românii să își revigoreze visele de întoarcere acasă, să caute soluții, să încerce să produce pe 2-3 hectare aceste produse din care se pot face bani”, a precizat Ioan Horga pentru AGRO TV.