În ultimii ani trei-patru ani, investițiile în energia electrică obținută pe căi alternative s-a dezvoltat accelerat în România. Deși nu creează prea multe locuri de muncă pe perioada exploatării acestor instalații, există câteva mari avantaje: se produce energie electrică alternativă, deci cu un impact aproape de zero asupra mediului și se produc locuri de muncă de către firmele care produc, comercializează și instalează aceste tehnologii.
Nici județul Mureș n-a făcut excepție în acest trend, un avânt însemnat luând investițiile în parcurile fotovoltaice, adică acele instalații care „recoltează” energia solară și o transformă în curent electric. Potrivit datelor furnizate de Electrica Distribuție Transilvania Sud în perioada cuprinsă din ianuarie 2011 și până în prezent, s-au realizat 19 așa-numite studii de soluţie, pentru parcuri fotovoltaice care însumate oferă o putere totală de 96,3 MW. De asemenea, s-au înregistrat 39 de cereri pentru emiterea avizelor tehnice de racordare pentru instalaţii noi, cu o putere totală de 174,8 MW. Mai mult, numărul de solicitări este într-o continuă creştere, mai precizează cei de la Electrica.
Procedura…
…care trebuie urmată de un investitor este legiferată în Hotărârea de Guvern 90/2008. Procedura, bineînțeles birocratică și descurajantă chiar pentru un investitor, presupune obținerea de tot soiul de avize de la Electrica. La articolul 7 se precizează mai exact etapele de urmat: „a) etapa preliminară de documentare și informare a viitorului utilizator; b) depunerea de către viitorul utilizator a cererii de racordare și a documentației aferente pentru obținerea avizului tehnic de racordare; c)emiterea de către operatorul de rețea a avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare; d) încheierea contractului de racordare între operatorul de rețea și utilizator; e) încheierea contractului de execuție între operatorul de rețea și un executant și realizarea instalației de racordare la rețeaua electrică; punerea în funcțiune a instalației de racordare; f) punerea sub tensiune a rețelei de utilizare”.
Toate aceste etape sunt apoi detaliate în același normativ emis de Guvern. Deși procedura este greoaie și anevoioasă, Statul, după cum se poate vedea, complicând lucrurile, în județul Mureș aceste cereri pentru avizarea unor investiții în parcuri fotovoltaice s-au înmulțit.
Unde se va „recolta” energie solară?
Potrivit datelor de la Electrica, la această oră funcționează trei parcuri de acest tip, cel mai cunoscut fiind cel inaugurat la Sânpaul, sat Chirileu, împreună cu autorități locale și județene. Este vorba mai exact de o instalație de 3,2 MW. Pe lângă parcul de la Chirileu, mai sunt funcționale deja alte două facilități de acest tip la Icland (comuna Ernei) – 0,95 MW și la Ghindari – 2,3 MW. În plus, alte cinci parcuri au fost aprobate și sunt în curs de realizare la: Vărgata, sat Mitreşti – 0,945 MW, Gurghiu – 3,6 MW, Sângeorgiu de Pădure – 2,85 MW, Rîciu, sat Coasta Mare – 2,8 MW și Ungheni, sat Vidrasău – 2,8 MW.
Pe lângă acestea, cei de la Electrica ne mai spun în solicitarea de informații pe care am făcut-o, că există și alte solicitări care au fost făcute: „Până la ora actuală, solicitările transmise către Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş au fost pentru mai multe localităţi din judeţ: Sântana de Mureş, Agrişteu, Sîngeorgiu de Pădure, Curteni, Stejeriş, Tîrgu-Mureş, Icland, Cuci, Luduş, Roşiori, Miheşu de Câmpie, Coasta Mare, Pogăceaua, Rîciu, Şincai-Fânaţe, Fâncel, Gurghiu, Secuş-Lăpuşna, Ideciu de Jos, Apold, Chiheriu de Jos, Ghindari, Mitreşti, Cipău, Cucerdea, Deaj (Mica), Tîrnăveni, Chirileu, Foi – Crăciuneşti, Vidrasău şi Glodeni.
S-au emis 25 Avize Tehnice de Racordare, cu o putere totală aprobată de 110 MW. S-a înaintat documentaţia pentru întocmirea unui număr de 8 contracte de racordare. Dintre acestea, 3 au fost puse în funcţiune, altele 5 fiind în curs de realizare (n. red. Cele amintite mai sus)”.
Investitorii…
…se feresc să iasă foarte tare în față. Reprezentanții Electrica ne-au comunicat că numele solicitanților de avize care se adresează lor în vederea avizării acestor parcuri nu este public. Totuși, din informațiile noastre, unul din investitorii locali care este foarte interesat de acest domeniu este omul de afaceri Virgil Mailat. Contactat telefonic, acesta ne-a confirmat că are în lucru astfel de proiecte, însă ne-a spus că deocamdată nu face declarații pe această temă.
Totuși, ca să vă faceți o imagine asupra investițiilor în aceste parcuri, vă putem da exemplu parcul de la Tîrnăveni, despre care ați mai putut citi în paginile Punctul, în luna aprilie. Vă relatam atunci despre parcul fotovoltaic cu o putere de 1,9 MW, întins pe o suprafaţă de 38.842 de mp., investiție care va avea o valoare totală de 2,5 milioane de euro. Cum în următorul an puterea totală însumată a acestor parcuri se va apropia de 300 MW, este lesne de înțeles că și sumele investite se vor apropia de 350-400 de milioane de euro. Așadar, vorbim despre niște sume mari și foarte mari care se investesc în județ și care vor produce în perioada de exploatare profit.
Cătălin Hegheș