Afla secretele din spatele preturilor!
Afla secretele din spatele preturilor!

Afla secretele din spatele preturilor!


Preturile sunt ceva care ne castiga atentia atunci cand se doreste achizitionarea unui produs. Fie ca ne bcuram de ele sau nu, mereu vor fi acolo, in centrul de interes, chiar dupa ce am vazut produsul in sine.

Unele formulari de pret sau chiar reduceri au in spate secrete lor.

Iata cateva din secretele din spatele preturilor si reducerilor

Pretul, asa cum este interpretat in mod clasic, inseamna valoarea monetara cu care se cumpara un produs, indiferent care ar fi el. Este modul prin care cumparatorului i se insuseste acesta.

In sensul economic, pretul reprezinta valoarea cu care un produs se vinde pentru a primi inapoi banii investiti in acel produs plus un bonus, care inseamna profitul.

Pentru a incerca o crestere a vanzarilor, s-au decoperit anumite tactici ce fac cumparatorii sa achizitioneze mai mult doar prin eticheta de pret.

Preturile reduse

In general, preturile care exprima o reducere sunt in imediata atentie a cumparatorilor, indiferent de produs.

Indiferent daca persoanele cauta acel produs sau nu, odata ce o reducere apare in campul vizual, se va concentra mai intai pe acel pret si de abia mai apoi pe ce anume are de cumparat de fapt.

Exista deja o obisnuinta a personalului magazinelor de a taia in scris preturile vechi ale produselor si a lipi o eticheta langa cu pretul redus al produsului. Persoanele curioase pot vedea pe itDEPOT pentru a vedea cum arata aceste aparate de etichetat preturi.

Unele din acestea capteaza doar putin atentia, cum ar fi cele de 10%, reducerea fiind prea mica pentru interesul publicului pentru produsele in general destul de accesibile, in detrimentul celor de 40-50-75%.

Unele produse beneficiaza de aceste reduceri pentru ca nu mai sunt foarte cautate, ceea ce genereaza stocuri pe care magazinele doresc sa le elimine.

Insa acele etichete de pret pot avea in spate o mica scumpire de la pretul original, ca rezultat al succesului produsului si dorintei de a beneficia de oportunitatea cu care se vinde. Acel nou pret rezultat este redus pe eticheta, insa fiind putin mai mare inca fata de cel initial. Astfel, cumparatorii vor cheltui putin mai mult fata de pretul initial, fiind bucurosi sa vada reducerea generoasa.

Reducerile de 10-15-20% sau chiar mai mult sunt, insa, eficiente pentru produsele mai scumpe, pentru electrocasnice sau orice alt produs electronic. Ca exemplu, poti sa vezi oferta de aparate pentru etichetat, care are efect asupra cumparatorilor.

Preturile cu terminatia .99

Preturile imbraca multe forme, de la preturi fixe, cum ar fi 4.00 RON, pana la cele mai complexe, cum de exemplu 9.99.

Exista multe persoane care se intreaba de ce pretul este 9.99 RON si nu 10 RON.

Eplicatia este simpla: majoritatea populatiei lumii citesc si litere, dar si cifrele de la stanga la dreapta. Asa ca primul lucru ce intra in contactul vizual la pretul de 9.99 RON este cifra 9, care este mai mica decat 10. Astfel, pretul ca parea mai mic decat este de fapt.

De asemenea, terminatia .99 a preturilor face publicul sa il asocieze cu o reducere de pret.

Aceasta tactica a pretului este folosita de mai bine de un secol si inca functioneaza la nivelul subconstientului cumparatorilor.

Oferta 1+1

O oferta cu care suntem foarte obisnuiti sunt este cea de forma 1+1 la care exista anumite variatiuni, ca de exemplu „1+1 gratis” (la un produs cumparat, al doilea este gratuit) sau „1+1 la jumatate de pret” (la un produs cumparat, se primeste al doile produs la jumatate de pret).

De obicei, produsele care se vor da gratuit sau la jumatate de pret in completarea celui principal sunt, de la caz la caz, produse complementare cu primul (de exemplu: stilou si pachet de rezerve de cerneala), produse ramase pe stoc de care magazinele doresc sa scape (de exemplu: o fusta plus o pereche de dresuri) sau care au vor expira in curand (o pizza plus un tub de ketchup).

Simpla psihologie arata ca publicul va dori mai mult sa cumpere ambele produse daca vede o astfel de oferta decat sa le cumpere separat si sa cheltuiasca o suma mai mare de bani.

In concluzie, preturile si ofertele nu sunt puse la intamplare niciodata. Fiecare are in spate un secret prin care se doreste sporirea vanzarilor.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/49mCO5ZRQDk