Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat astăzi definitiv în procesul dintre Agent Green și Hidroelectrica privind declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Miza declasificării a fost evitarea obligativității de a realiza studiul de evaluare adecvată și cel de impact asupra mediului. Curtea a dat câștig de cauză definitiv organizației Agent Green care a intervenit în proces în favoarea ministerului mediului care ieri nu s-a prezentat la termen.
”Legislația este clară în privința habitatelor și speciilor, iar limitele ariilor protejate nu se pot muta din pixul unor politicieni vremelnici anti-europeni și anti-natură. Câștigând acest proces ne-am asigurat că țara noastră evită un infringement care ar fi putut costa bugetul de stat multe milioane de euro”, a spus Cătălina Rădulescu, avocata Agent Green.
În proces, Hidroelectrica a încercat declasificarea ariilor protejate de interes european din munții Călimani și Gurghiu prin anularea ordinului de ministru prin care s-a aprobat lista ariilor protejate Natura 2000 de interes european propuse. Hidroelectrica pretinde că pădurea pe care o doresc defrișată a fost inclusă din greșeală aria protejată. În realitate tocmai această pădure este cea mai prețioasă din zonă fiind un habitat considerat prioritar rar de legislația UE (cod 91E0*): Păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior -Alnopadion, Alnion incanae, Salicion albae.
Noua lege europeană pentru restaurarea naturii obligă fiecare Stat Membru să restaureze cel puțin 20% din suprafața țării până în anul 2030 și toate ecosistemele care necesită restaurare până în anul 2050. Nu mai puțin de 25.000 de km de cursuri de apă trebuie să curgă din nou libere în UE.
”Tentativa hidroelectrica și a guvernului de a defrișa munți și de a betona cursuri de apă pe care să le bage pe țeavă este complet anti-europeană. Este împotriva vindecării naturii care a fost abuzată atât de mult timp și care are nevoie de politicieni educați pentru a se însănătoși. Consider că politicul ar trebui să se concentreze pe decolmatarea tuturor lacurilor de acumulare din România pentru că acolo sunt pierderi masive de energie. Tot ei trebuie să interzică orice tăieri de pădure pe versanții care alimentează lacurile de acumulare pentru a opri aluviunile provenite din exploatările forestiere. Costul decolmatării este colosal și sunt consternat de faptul că hidroelectrica, ministerul energiei, al mediului și Romsilva nu cooperează pentru interesul național”, a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green care recent a devenit laureat al premiului ”Champion of the Earth” conferit de Națiunile Unite.
Agent Green a atras atenția în mai multe rânduri asupra defrișărilor masive din bazinele hidrografice care alimentează lacurile de acumulare pentru producția de energie fără să se ia vreo măsură. Ultima oară, reprezentanții organizației au fost chiar săptămâna trecută la Vidraru în munții Făgăraș unde tăieri ilegale de arbori din păduri primare au cauzat o puternică eroziune a solului care contribuie semnificativ la colmatarea accelerată a lacului Vidraru.