Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Hotărârea schemei de minimis privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică. “Pentru anul 2014, suma alocată acestui sector, în conformitate cu prevederile HG 759 /2010 este de 7.098.000 euro”. Schema are ca scop acordarea de plăţi suplimentare exploataţiilor vegetale cuprinse între 0,30 ha – 5 ha şi 5,1 ha – 20 ha, înregistrate în sistemul de agricultură ecologică. Bugetul total estimat al schemei este de 10.600.000 lei iar numărul maxim estimat de beneficiari este de 9.600”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, citat de Curierului Naţional.
Cuantumul sprijinului financiar potrivit prezentei Hotărâri, este următorul:
1.180 lei, operatorilor înscrişi în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploataţii cuprinse între 0,30 ha – 5 ha, inclusiv;
845 lei, operatorilor înscrişi în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploataţii cuprinse între 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.
500 lei/cap berbec, 5.000 lei/cap junincă
Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern privind schema de minimis „achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci de reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate”, act normativ care urmăreşte ameliorarea valorii genetice a şeptelului de animale din România. Beneficiarii schemei sunt: crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii. Valoarea sprijinului financiar, care urmează a fi acordat începând cu data de 2 decembrie 2014 sunt: maximum 2.500 lei /cap berbec de rasă specializată achiziţionat în baza prevederilor prezentei hotărâri; maximum 5.000 lei /cap junincă din rasă specializată achiziţionată în baza prevederilor prezentei hotărâri.
4,13 mil. lei pentru crescătorii de albine
Guvernul a adoptat Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”. Bugetul alocat pentru despăgubirea crescătorilor de albine se ridică la peste 4,13 milioane de lei. Prin actul normativ adoptat se stabileşte valoarea sprijinului financiar, după cum urmează:
4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii;
7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.
Guvernul a adoptat marţi Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă, este următorul:
– grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha;
– legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha;
– cartofi – 700 lei/ha;
– plantaţii pomicole – 1.200 lei/ha;
– plantaţii viticole – 500 lei/ha;
– sfeclă de zahăr – 400 lei/ha;
– lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha;
– căpşuni – 300 lei/ha.
Cuantumul a fost stabilit pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producătorii agricoli, valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi unice neputând depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiului financiar respectiv şi două exerciţii financiare precedente.
Sursa Curierul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.