Șapte bănci, între care Banca Transilvania, BCR și CEC, au fost admise ca partenere pentru implementarea celor 3 măsuri de ajutoare de stat pentru IMM, ONG, PFA și cabinete medicale, în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru redresarea din criza COVID-19, a anunțat, miercuri, Ministerul Economiei.
Cele 7 bănci admise ca parteneri de implementare a schemei de ajutor de stat din cadrul Programului Operațional Competitivitate sunt:
- Banca Transilvania
- CEC Bank
- BCR
- BRD
- Banca Românească
- OTP Bank
- Raiffeisen Bank.
În total, 10 bănci au depus oferte, dar 3 nu au fost acceptate pentru că nu au cel puțin câte o sucursală în fiecare județ, a precizat Ministerul Economiei.
În privința comisioanelor și a dobânzii la creditul-punte care va fi acordat beneficiarilor (după caz), condițiile puse de stat au fost următoarele:
- dobânda la credit: Robor la 3 luni + maxim 3% pe an;
- comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
- comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului;
- alte comisioane: max 1% din valoarea creditului;
- garanţii: bunurile / echipamentele achiziţionate în cadrul programului și după caz, în completare, fonduri de garantare. În cazuri excepționale vor fi solicitate și alte tipuri de garanții, însă acestea vor trebui specificate în oferta instituției de credit.
- perioada de analiză și soluționare a creditului punte maxim 20 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete de solicitare a creditului.
În principal, băncile partenere sunt chemate să deschidă un cont de tranzit pentru finanțările nerambursabile care vor fi acordate beneficiarilor conform ordonanței de urgență 130/2020 – cele trei măsuri de fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro prin Programul Operațional Competitivitate: microgranturi de 2.000 de euro, granturi de capital de lucru de 2000-150.000 euro, granturi pentru investiții de 50.000-200.000 euro fiecare.
De asemenea, băncile partenere vor acorda beneficiarilor finali credite-punte, acolo unde va fi cazul, la valoarea ajutorului de stat nerambursabil, respectiv a cheltuielilor eligibile, pentru implementarea cheltuielilor, până la plata care va fi efectuată de stat.
Descarcă de AICI condițiile oferite de cele 7 bănci admise ca parteneri pentru schema de ajutor de stat de redresare din criza COVID-19.
Sursa: Startupcafe.ro