Mi s-a părut firesc, ca om de afaceri și antreprenor profund ancorat în economia orașului, să răspund cu interes și entuziasm la mai multe inițiative care au venit din partea colaboratorilor și amicilor mei, cei care mă întrebau, pur și simplu, ce facem de Ziua Națională.
Evident, mulți vor profita de aceste zile libere și vor pleca într-o mică vacanță. Noi am decis, însă, să oferim comunității ceva special, un mod de a sărbători Ziua Națională, altfel. Adică, pe lângă bucuria specifică, de multe ori superficială, am dorit să conștientizăm comunitatea de adevărata importanță a acestei zile, dincolo de clișeele patriotarde, care răsună și se încheie odată cu parada militară din centru și stingerea luminilor pe scenă.
Astfel, am avut în vedere, odată, comemorarea și rememorarea istoriei, prin aducerea în plan vizual, facil de parcurs pentru public, a unui itinerar istoric. Aceasta va fi Expoziția ‘Rapsodia Română în imagini’, cu fotografii de epocă, cu portrete ale personajelor istorice din preajma Primului Război Mondial și a Marii Uniri, dar și o expoziție a momentului încoronării de la Alba Iulia din 1922. Fără acest moment, când România Mare era deja să fie recunoscută de marile puteri, unirea nu ar fi dăinuit.
În al doilea rând, am dorit să promovăm valorile tinere locale, de aceea am ales tinerii de la Liceul de Arte, care ne vor face dovada măiestriei lor artistice, prin recitaluri și concerte în ajunul Zilei Naționale și în 1 Decembrie, când vor interpreta arii din ‘Rapsodia Română’ a lui Enescu, acompaniind expoziția.
În al treilea rând, am dorit să acordăm atenție cărții, de aceea am inserat în program momente lirice cu poeme ale unor autori din diaspora actuală, dar și prezentarea de carte a unui roman al scriitoarei Mariana Gorczyca, autoare mureșeană care se află în topul vânzărilor de carte în România și este laureată a mai multor premii literare, care, culmea, până acum nu a avut nicio lansare la Târgu Mureș.
Nu în ultimul rând, atenția noastră trebuie îndreptată și asupra celor care ne slujesc în apărarea păcii. Măcar de Ziua Națională să o facem. Astfel, în colaborare cu Mihai Ilaș, președintele asociației militarilor veterani și a veteranilor cu dizabilități, deci a celor răniți în teatrele de operații, am convenit ca fondurile adunate din acest eveniment să se doneze asociației în vederea construirii unui monument dedicat acestor eroi care luptă în cadrul NATO pentru menținerea păcii.
Deci, pentru 1 Decembrie, după defilare, îi invităm pe toți târgumureșenii iubitori de istorie la inedita noastră expoziție din curtea Cocoșului de Aur, la un ceai sau vin fiert cu Cristian Tabără și marile personaje istorice din fotodocumentarul pe care îl va prezenta.
Haideți să fim alături și de veteranii noștri contemporani, cei care ne-au apărat pacea și onoarea!
Cosmin Pop
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.