Peste 190 000 de cetăţeni maghiari care locuiesc în România vor primi prin poştă buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc în 3 aprilie, a declarat Attila Nagy, preşedintele Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI), în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca.
Attila Nagy a atras atenţia asupra faptului că cei care au dobândit cetăţenia maghiară nu au primit automat şi drept de vot: pentru asta a fost nevoie şi de înregistrarea pe listele electorale. La alegerile parlamentare din Ungaria pot vota doar maghiarii care au mai făcut asta după obţinerea cetăţeniei sau care se înregistrează acum pe pagina de internet Valasztas.hu, până la termenul-limită de la 9 martie. Întrebat de MTI, oficialul ungar a specificat că înregistrarea pe listele electorale expiră după zece ani, dacă persoana înregistrată nu a mai votat în acest răstimp. De fiecare dată când un cetăţean maghiar rezident în străinătate participă la vot, valabilitatea înregistrării este reînnoită pentru următorii zece ani.
Preşedintele NVI a subliniat că pe pagina de internet Valasztas.hu există şi posibilitatea modificării datelor persoanelor înscrise. A subliniat, totodată, importanţa anunţării schimbării adresei de domiciliu, a modificării numelui de familie în urma căsătoriei, respectiv importanţa anunţării deceselor – pentru ca persoanele acestea să fie scoase de pe liste.
Attila Nagy a subliniat, de asemenea, că odată cu alegerile parlamentare din acest an, în Ungaria are loc şi un referendum. A relatat că în plicurile pe care cetăţenii maghiari din România le vor primi prin poştă se vor regăsi următoarele: o fişă cu informaţii generale, o fişă de identificare a alegătorului, un buletin de vot pentru alegerile parlamentare şi un buletin de vot pentru referendum, respectiv un plic interior – în care se vor introduce cele două buletine de vot şi un plic de răspuns, pentru transmiterea în Ungaria a votului.
Alegătorii trebuie să introducă cele două buletine de vot completate în plicul interior, care va fi sigilat. Fişa de identificare trebuie completată cu numele şi datele personale care se regăsesc în documentele emise de autorităţile din Ungaria, apoi semnată. Plicul interior şi fişa de identificare trebuie, apoi, introduse în plicul de răspuns, acesta urmând să fie transmis în Ungaria, la NVI.
Attila Nagy a subliniat că returnarea plicului de răspuns care conţine votul exprimat este responsabilitatea alegătorului. În acest scop, alegătorul poate apela şi la ajutorul organizaţiilor maghiare locale. Cel mai sigur ca scrisorile cu buletinele de vot să ajungă la misiunile diplomatice ale Ungariei; dacă vor fi transmise prin poştă, se poate întâmpla să nu ajungă la timp la Budapesta.
Preşedintele NVI a spus: începând cu data de 19 martie, consulatele Ungariei vor fi deschise între orele 6 şi 22, pentru a primi voturile prin corespondenţă. La consulate este asigurat secretul votului, dar în acelaşi timp se oferă şi asistenţă în completarea fişei de identificare.
Attila Nagy a explicat că la misiunile diplomatice pot vota şi cetăţeni maghiari cu domiciliul permanent în Ungaria, dacă au solicitat acest lucru până la termenul-limită de la 25 martie.
MTI