Sala Polivalentă din Bucureşti a găzduit în perioada 12-18 noiembrie Campionatul Mondial de lupte, seniori U23. La competiție au participat 800 de sportivi din peste 50 de ţări. Delegația României a fost compusă din 30 de sportivi, câte zece reprezentanţi la cele trei stiluri – lupte libere şi greco-romane (băieți) şi lupte fete. Gazde deosebite ale competiției au fost Nenad Lalovici, preşedintele Forului Mondial de Lupte şi membru în Comitetul Executiv al CIO, Mihai Covaliu, preşedintele COSR, Octavian Morariu, membru CIO pentru România, și Gheorghe Berceanu campion olimpic și Ambasadorul Campionatului Mondial U 23 București.
„În foarte multe ţări de pe toate continentele se va transmite în direct, Bucureştiul fiind, timp de o săptămână, capitala mondială a sportului”, a postat pe pagina sa de socializare Răzvan Pîrcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Lupte.
Mondialul organizat în premieră la noi în țară s-a încheiat cu un total de opt medalii, cinci de bronz și trei de argint pentru România. Astfel, prin cele două medalii la greco – romane, trei la lupte feminin și trei la lupte libere, delegația noastră a depășit obiectivele!
Felicitări tuturor sportivilor, antrenorilor și staff-ului tehnic! Bravo România!
Reporterul nostru a stat de vorbă cu vicepreședintele Federației de Lupte Libere, coordonatorul Centrului Olimpic de Lupte din Tîrgu Mureș, Alex Ballai.
„Am ajuns la aceste rezultate prin muncă multă”
Reporter: Recent s-a încheiat Campionatul Mondial U23 la lupte, cu un rezultat foarte bun pentru România – opt medalii. Cum ați ajuns să aveți aceste rezultate? E vorba de investiții, de implicare? De experiența personală? De toate la un loc?
Alex Ballai: Am ajuns la aceste rezultate prin muncă multă, la nivelul federațiilor de lupte libere și greco-romane, la stiluri, s-a muncit mult, s-a făcut o selecție atentă, normal că e vorba și de investiții, Ministerul Tineretului și Sportului ne sprijină și Comitetul Olimpic Sportiv Român sunt alături de noi și sunt în primele trei federații din România, datorită rezultatelor pe care le avem de ani de zile. Deci pozitive.
Rep.: Mureșul a fost reprezentat la un nivel înalt – vicepreședinte, antrenor preparator fizic și un sportiv. Care este viziunea dvs. legată de viitorul acestui sport, ca mureșean? Care mai este stadiul de realizare a viitorului Centru Național Olimpic pentru Pregătirea Juniorilor la Lupte libere, la Tîrgu Mureș?
Alex Ballai: Mureșul a fost reprezentat la nivel de vicepreședinte al Federației, eu sunt acela, preparatorul fizic este Claudiu Miclea, care a fost sportiv la Mureșul Tîrgu Mureș, a mai fost și arbitrul internațional de rang olimpic Gyarmati Ferenc, de la CSS, Rareș Popescu, la categoria 97 de kilograme și Răzvan Kovács la categoria de 57 de kilograme, ambii de la CS Mureșul. Viitorul acestui sport eu zic că o să fie bun, avem mulți sportivi talentați, și din Tîrgu Mureș, mai ales că Centrul Național Olimpic pentru Pregătirea Juniorilor deja a intrat în funcțiune din 5 octombrie.
Rep.: De când v-ați implicat, la nivel local și național, apar rezultate. Unde doriți să ajungeți, la nivel de Tîrgu Mureș? Ca rezultate, număr de copii, cluburi?
Alex Ballai: Nu e chiar implicarea mea personală, aici e o muncă de mai mulți ani de zile, deci în Federația Română de Luptă este un președinte și doi vicepreședinți și un birou federal, care decid cele mai bune lucruri pentru acest sport.
Rep.: Are Mureșul capacitatea să mai dea un campion mondial sau olimpic? Dar România?
Alex Ballai: Mureșul are capacitatea să mai dea un campion mondial sau olimpic și chiar și România, dar trebuie multă muncă și seriozitate și așa mai departe.
Rep.: Există comentarii că în acest sport nu prea se investește, nici la nivel național, nici local, deși este unul dintre cele mai vechi din lume. Care este opinia dvs.?
Rep.: Se investește, să știți. Deci dacă ai un sportiv bun la un club local, atunci, pot să fie și doi-trei, găsești un antreprenor care să te sprijine, să-i dea un salariu, să-l angajeze și chiar și indemnizații la concursurile pe care le câștigă.
Rep.: Cum stă România, în comparație cu alte țări, la acest sport? Ca valoare, rezultate și investiții.
Alex Ballai: România stă foarte bine și acum am ieșit în primele 10 țări ca medalii, eu zic că e foarte bine, am revenit de pe aproape ultimele locuri, suntem înaintea multor țări cu tradiție mai mare decât are România.
Rep.: Din experiența personală: Cât se antrenează un sportiv pe zi ca să ajungă la nivelul atins de dvs.? Ce satisfacții are? Care a fost cel mai plăcut moment din cariera dvs. de sportiv?
Alex Ballai: Un sportiv trebuie să se antreneze de 2-3 ori pe zi, să aibă rezultate de nivel mondial și vin și satisfacțiile. Deci se premiază foarte bine medaliile la jocurile olimpice, mondiale și europene și titlurile și mai bine și se primește și rentă viageră pentru o carieră sportivă strălucită.
Rep.: Cum vedeți viitorul acestui sport, la feminin?
Alex Ballai: La feminin, tot așa, avem fete foarte bune, avem campioane europene, mondiale, la juniori, juniori mici și care vor da randament pe viitor.
Rep.: Investiția în luptători naturalizați s-a dovedit până acum de bun augur. Ce urmează?
Alex Ballai: Da, și investiția în luptători naturalizați. Acum trei au luat medalii, cei trei ruși care au fost naturalizați, noi sperăm și pe viitor, tot așa, să ia medalii la competiții internaționale. Noi nu mai vrem să naturalizăm, va urma ca în jurul acestor sportivi de valoare să construim o echipă numai din români, care să ne facă mândri că suntem români și că reprezintă România. Deci, ce urmează? Muncă multă, să ne strângem în lotul național pe cei mai buni, să ne pregătim la cel mai bun nivel și Doamne ajută!
Ela Giurgea
Erika Mărginean
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.