Având în vedere situația fără precedent în care ne aflăm, am luat hotărârea ca la următoarea ședință de consiliu să solicit executivului să avem în vedere măsurile de prevenție ce se impun în regim de urgență.
Consider că, este necesar să solicităm reprezentanților societății de transport public în comun RAGCL SA să prezinte modul în care dezinfectează după fiecare cursă sau la un anumit interval de timp mijloacele de transport în comun. La fel de important este să coordonăm și să verificăm dezinfecția și sterilizarea spațiilor și a mijloacelor de transport în comun.
Îmi doresc să adoptăm o hotărâre care vizează centrele sociale ale municipiului Reghin, centre care dețin spații de cazare, respectiv spațiile de locuit, dar și alte locații cum ar fi: Hotelul Parc, administrat de RAGCL SA, care să fie puse la dispoziția autorităților pentru a deveni spații de izolare pentru cei care ar putea fi nevoiți să intre în carantină. În raport cu această propunere să analizăm și să dispunem mobilarea acestora pentru ca izolarea să se facă individual, iar în cazul în care este necesar, inclusiv chestiunile de ordin sanitar și locativ să fie puse la punct, iar dotările să fie cel puțin la standard minim. Îmi doresc să identificăm acele clădiri cu posibilitatea de cazare, în principal izolate, fără impact economic negativ pentru proprietari, astfel încât să poată fi folosite dacă va fi nevoie pentru izolare. Sporirea măsurilor de prevenție în cazul locuințelor sociale și identificarea centrelor de tranzit de care dispune orașul nostru, este de asemenea de datoria noastră. Îmi doresc să avem izolarea cât mai mult orientată spre domiciliu, oferindu-se servicii de asigurare a hranei, consiliere și consultanță sau orice alt sprijin pe care putem să îl dăm cetățenilor.
Doresc să identificăm câteva restaurante sau societăți cu obiect de activitate tip catering sau cantinele căminelor de bătrâni din Reghin, cu personal pe care ne putem baza în situații de urgență și care va fi strict dedicat acestor acțiuni, să ofere serviciile de catering, respectiv de furnizare a hranei persoanelor aflate în izolare.
În municipiul Reghin la această oră sunt câteva persoane în izolare la domiciliu și ne bucură foarte mult că respectă recomandările, respectiv sunt foarte conștienți de riscul la care îi pot expune pe ceilalți. Este, dacă vreți, o dovadă a faptului că, atunci când se respectă toate recomandările lucrurile pot fi ușor ținute sub control.
Îmi doresc ca lucrurile să nu aibă o evoluție căreia să nu-i putem face față, să avem surpriza că se întorc cetățeni din zonele de carantină din Italia, declarate zone roșii, pe care va trebui să îi gestionăm dacă situația o va impune. Sper să putem ține lucrurile sub control și să putem gestiona situația în condițiile cele mai bune așa cum s-a întamplat până acum.
De asemenea, îi rog pe angajații de la Poliția Locală să contribuie la preluarea listelor cu cetățenii care se întorc din străinătate și care ar trebui să se autoizoleze la domiciliu, urmând să fie efectuate verificări în acest sens. Este un lucru obligatoriu pentru fiecare cetățean care se află într-o astfel de situație și vreau să fim siguri că nu există niciun fel de derapaj al unei persoane care să pună în pericol alți cetățeni.
Vreau ca municipiul Reghin să dispună o acțiune de distribuire de materiale de dezinfecție pentru populație, dar și o amplă campanie de informare, clară și orientată direct către cetățean, care ar putea fi coordonată și plătită de Autoritatea Publică Locală a municipiului Reghin.
Unitățile de alimentație publică, dar și furnizorii de servicii publice sau private trebuie să știe că au obligația de a dezinfecta frecvent suprafețele, în special în zona caselor de marcat, precum și în alte locuri expuse, iar autoritățile cu responsabilități în gestionarea situației, să intensifice acțiunile preventive în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate dispuse.
În ceea ce privește instituțiile publice care au servicii directe de relații cu publicul, vin cu propunerea, ca sălile de așteptare să fie distincte, ca spații, de zonele de la ghișeu, respectiv de birourile unde se oferă serviciile de relații cu publicul, iar fluxul de persoane în raport cu angajații care își desfășoară activitatea direct cu cetățenii să fie fragmentat. Astfel la ghișee nu vor aștepta mai mult de două persoane, iar în sălile de așteptare vom limita numărul celor care așteaptă, pentru a-i proteja atât pe angajați cât și pe cetățeni.
Subliniez că în acest moment situația este sub control și că respectarea măsurilor de prevenire de către cetățeni impuse atât la nivel central cât și la nivel local sunt esențiale în vederea menținerii sub control a extinderii numărului de îmbolnăviri cu Coronavirus.
Cu deosebit respect și considerație,
Consilier Local Alexandru Pușcaș