organiza noi alegeri, întrucât János Mezei, pe care instanţa l-a condamnat de pentru şantaj şi a primit şi interdicţia folosirii drepturilor publice, va demisiona din funcţia de preşedinte. Aceste
aspecte au fost anunţate de preşedintele care urmează să se retragă şi István Csomortányi, vicepreşedintele AMT, la conferinţa de presă organizată, luni, la Târgu-Mureş.
Hotărârea definitivă, în cazul lui János Mezei, care deţine şi funcţia de preşedinte AMT, a fost pronunţată, vineri, de către Curtea de Apel Târgu-Mureş. Hotărârea definitivă, pronunţată în a doua instanţă, dispune condamnarea politicianului la trei ani de închisoare, cu suspendare, pe o perioadă de patru ani. Dintre cele trei capete de acuzare, magistraţii l-au achitat de abuz în serviciu şi instigare la delapidare, însă fostul primar de la Gheorgheni a fost condamnat pentru şantaj. În plus, politicianul trebuie să plătească 10 000 de euro daune persoanei care l-a denunţat şi să restituie cheltuielile de judecată. Totodată, a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Mezei a primit interdicţia folosirii drepturilor publice pe o perioadă de cinci ani.
La conferinţa de presă de luni, liderii AMT şi-au exprimat convingerea că hotărârea de vineri a instanţei, în cazul lui János Mezei, se înscrie într-o “campanie de discreditare” din ultimii ani, lansată împotriva mai multor lideri maghiari din România.
“Suntem pe deplin convinşi că János Mezei este nevinovat”, a declarat István Csomortányi. Acesta a subliniat că acuzaţia de şantaj s-ar adeveri doar în cazul în care acuzatul ar fi realizat un profit personal în urma cazului, ceea ce nu s-a întâmplat.
“Hotărârea este ilegală şi nelegitimă”, a apreciat János Mezei care a mai adăugat că va încerca totuşi să respecte hotărârea şi renunţă la conducerea partidului. Aceasta şochează şi descurajează profund pentru că “pot fi acuzaţi oameni pe nedrept, carierele lor pot fi distruse şi un proces poate fi întrerupt”, a declarat acesta, referindu-se la înregistrarea partidului din luna noiembrie a anului trecut.
Politicianul a subliniat că nevinovăţia sa a fost susţinută anterior de două achitări şi, în opinia sa, nu se poate dovedi faptul că a fost vorba de şantaj, întrucât, în calitate de acţionar, el nu a făcut altceva decât a solicitat demisia directorului executiv al firmei Montourist.
La întrebarea adresată de un jurnalist, István Csomortányi a declarat, în răspunsul său, că AMT nu ar fi acţionat corect dacă ar fi ales pe altcineva în funcţia de preşedinte al partidului, din cauza procesului care durează de opt ani împotriva lui János Mezei.
“Este destul de clar. Cazurile enumerate, de la Sfântu Gheorghe, până la Cluj Napoca, au avut un singur scop real: să îngreuneze sau să facă imposibilă viaţa unui candidat acceptat de comunitate. Nu putem accepta astfel de situaţii”, a afirmat Csomortányi, care a făcut referire la cazurile anterioare de corupţie intentate împotriva unor leaderi maghiari. Politicianul a mai adăugat că, în ciuda acestui fapt, legea trebuie respectată, iar statutul partidului prevede ca, în termen de 60 de zile, să fie organizat un congres.
István Csomortányi a subliniat dificultăţile de înregistrare a partidului AMT, născut din fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM). “Este destul de elocvent” faptul că cele două partide au fuzionat în a doua instanţă, după mai mulţi ani de procedură, iar două luni mai târziu, preşedintele său a fost privat de posibilitatea de a continua să-l mai conducă. “Pentru noi, acest lucru dovedeşte faptul că suntem pe drumul cel bun şi că trebuie să continuăm pe această cale”, a declarat vicepreşedintele AMT.
În anul 2015, la sfârşitul lunii ianuarie, Parchetul a deschis o anchetă împotriva lui János Mezei. În rechizitoriul din luna mai 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie din România (DNA) l-a acuzat pe primar de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.
Potrivit instanţei acuzatoare, Mezei a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu prin vânzarea, în numele oraşului, a unui teren aflat în proprietatea Monturist SRL, societate mixtă a administraţiilor locale ale oraşului Gheorgheni şi sectorului V al oraşului Budapesta. Potrivit DNA, terenul de 400 de metri pătraţi, de lângă Lacul Roşu, nu putea fi vândut fără acordul proprietarului majoritar din Ungaria. În cadrul procesului, municipalitatea sectorului V a afirmat că nu se consideră prejudiciată.
DNA a considerat şantaj faptul că primarul, în calitate de acţionar minoritar al Monturist SRL, a cerut directorului executiv al societăţii – care a depus plângerea împotriva lui – să demisioneze.
Sursa: MTI