Seria de întâlniri din cadrul proiectului Scriitori la şcoală continuă cu Alina Nelega, una dintre cele mai reprezentative scriitoare târgumureşene, cunoscute în primul rând (pe plan naţional şi internaţional) pentru activitatea teatrală, dar, mai nou, şi pentru revenirea la literatură, cu două romane de mare forţă şi expresivitate artistică: ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplatşi un nor în formă de cămilă.
Alina Nelega este romancieră și autoare dramatică. Piesele sale de teatru sunt traduse, jucate, publicate și premiate la nivel național și internațional, în Europa și SUA (Festivalul Fringe din New-York, Lark Play Development Centre, Festivalul hotINK, New-York Theatre Workshop, Moebius Theatre, Connecticut). Dublă laureată UNITER pentru pieselewww.nonstop.ro și În trafic, i se decerneză premiul „Autor european“ la HeidelbergerTheatrestueckemarkt pentru Amalia respiră adânc.Honorary Fellow in Writing al Universității din Iowa, SUA, este o prezență constantă în festivalurile de teatru naționale și internaționale, cu spectacole sau ateliere. Directoare artistică a Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național din Târgu-Mureș între 2012-2017, din anul 2010 este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Arte în limba română din cadrul Universităţii de Arte din Târgu-Mureş.
Debutează ca romancieră cu ultim@vrăjitoare (editura Paralela 45, 2001), nominalizat la premiile ASPRO pentru proză. Pentru al doilea roman, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, apărut în 2019 la Polirom, i se decernează în 2020 premiul pentru proză al revistei Observator Cultural. Romanul a apărut în 2021 în limba franceză sub titlul comme si de rien n’etait (traducere de Florica Courriol). Tot în 2021 îi apare, la aceeași editură, al treilea roman, un nor în formă de cămilă.
Alina Nelega va susține trei ore de literatură română contemporană marţi, 12 octombrie, la Liceul Vocaţional de Artă.Întâlnirile dintre elevi și scriitoare sunt organizate cu ajutorul profesorilor Romana Pantea şi Dănuţ Lung.
György Alida la Liceul Teologic Romano-Catolic
Tânăra scriitoare, György Alida, a susținut ore de literatură maghiară pentru elevii din clasele a IX-a A, a X-a C și a XI-a C de la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.
Întâlnirile cu elevii au avut loc joi, 7 octombrie, începând cu ora 9.00, și au fost organizate cu ajutorul doamnelor profesoare Brandner Judit Emőke și Mózer Brigita.
Despre proiectul Scriitori la școală
Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.
Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.
Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.
În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.
Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.
Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.