Alina Sorana Petică, 28 de ani, din Târgu Mureş, locuieşte în Bucureşti de 9 ani: „Iubesc natura, îmi place să descopăr la pas orice loc şi să mă încarc cu energia unui oraş prin experienţe locale. Sunt cea mai exuberantă din grup, mă împrietenesc imediat cu toată lumea şi nu mă feresc când vine vorba de a intra în discuţie cu oameni necunoscuţi. Îmi place să aflu secrete locale, negociez şi caut totdeauna cele mai bune oferte şi sunt cea mai econoamă dintre toate.
Mi-ar plăcea să ajung în Nepal să descopăr opt-miarii din Himalaya şi, de asemenea, să ajung în Antarctica. În rest, îmi doresc să bifez punctele cardinale ale Europei, începând cu Capul Nord.”
Andra Stegaru, 27 de ani, din Focşani, locuieşte în Bucureşti de 8 ani: „Când călătorim, eu sunt cea care nu se pierde, mereu cu harta în mână, alergând în toate direcţiile pentru a vedea toate obiectivele din zonă. Prefer să merg pe străzi, să descopăr locuri ascunse şi, în ultimul timp, mi-am făcut un obicei din a vizita mereu un rooftop pentru privelişte.
Îmi doresc foarte mult să ajung în Australia, un continent fascinant, cu mii de parcuri, rezervaţii naturale, printre care şi Marea Barieră de Corali şi bizarul monolit Ayers Rock. Zborul este extrem de obositor, iar biletele de avion pot ajunge şi la 3.000 de euro, dar ceea ce am învăţat de-a lungul timpului este că, încet-încet, totul devine posibil.”
Cosmina Muşeat, 30 de ani, din Bucureşti: „Eu îmi stabilesc mai întâi destinaţia şi apoi caut oferta cea mai bună de călătorit. Îmi place să experimente cel puţin unul dintre cele mai bune restaurante din locul în care mă aflu şi să vizitez în special muzeele de artă contemporană, sunt pasionată de gastronomie, arhitectură şi descoperitul la pas al locurilor. Nu-mi plac magneţii luaţi ca suvenir, însă ador să-mi cumpăr cărţi şi haine din locurile în care merg. Prefer ca, înainte să călătoresc într-o ţară, să mă informez despre istoria ei, despre politică, viaţă socială, obiceiuri.
Mi-ar plăcea foarte mult să ajung în Noua Zeelandă şi să petrec acolo vreo trei săptămâni.”
„O călătorie costă exact atât cât îţi propui!” Este concluzia a trei tinere aventuriere care, după ce au colindat lumea separat, şi-au pus ideile la comun şi au decis că pot născoci călătorii fascinante împreună. Alina, Andra şi Cosmina vor să dezvolte turismul prin „activităţi mai puţin cunoscute turistului obişnuit” şi să-şi încurajeze publicul să iasă din zona de confort. Într-adevăr, tinerele au deja un public al lor, pentru că toate năzbâtiile pe care le fac în jurul lumii sunt adunate sub umbrela conceptului „4Love2Travel”, o comunitate de oameni la fel de curioşi şi îndrăzneţi, care şi-au dat întâlnire pe Facebook şi pe Instagram.
Bugetele pentru călătorii provin exclusiv din fondurile proprii ale călătoarelor, absolvente de marketing, geografie, publicitate, comunicare, limbi străine – pachetul perfect de cunoştinţe pentru explorat lumea. E drept totuşi că au învăţat să fie flexibile şi open-minded, după cum spun chiar ele, aşa că se adaptează oricărei situaţii, dacă asta presupune să reducă la minimum costurile.
„Fiecare dintre noi a călătorit individual înainte să ne cunoaştem, însă lucrurile s-au schimbat din octombrie 2013, într-o excursie în Tallinn, Estonia, unde ne-am cunoscut şi unde ajunsesem fiecare pe cont propriu. Avem o pasiune pentru ţările nordice şi am văzut împreună până acum Finlanda, Estonia, Letonia, Danemarca, Suedia şi Cehia. Separat însă am vizitat patru continente (Europa, Asia, America şi Africa) şi ne dorim să le descoperim pe toate, pas cu pas. Pentru noi, călătoriile au devenit un mod de viaţă. În plus, ne-am făcut un obicei din a ne sărbători zilele de naştere călătorind. Ce poate fi mai frumos?”, spun fetele din echipa 4Love2Travel.
Bugetul depinde, evident, de destinaţia aleasă. Pentru Alina, Andra şi Cosmina, o excursie completă – care include avion, cazare şi buget de cheltuială – poate începe de la 250 de euro şi creşte chiar şi până la 3.000 de euro, în funcţie de cât este dispusă fiecare să investească, în funcţie de perioadă, de destinaţie şi de complexitatea activităţilor pe care îşi propun să le realizeze.
„Am ales să ne aventurăm în locuri mai puţin frecventate de turistul român, tocmai pentru că ne dorim şi experienţe neconvenţionale. Unele destinaţii sunt mai costisitoare, cum sunt de exemplu ţările nordice, însă oriunde am mers, am optat pentru o experienţă locală. Astfel, şi bugetul călătoriei se reduce considerabil. De fiecare dată vrem să interacţionăm cu localnicii, să mâncăm în locurile mai puţin frecventate de turişti şi suntem curioase să încercăm bucătăria tradiţională. Ne dorim să le arătăm românilor că, pentru a călători, nu ai nevoie de foarte mulţi bani, ci este suficient să te documentezi înainte şi să fii deschis provocărilor”, spun tinerele.
Până acum, cea mai frumoasă destinaţie în care au mers împreună este Stockholm, o excursie planificată cu doar o lună înainte, cu ocazia zilei de naştere a uneia dintre membrele proiectului.
4Love2Travel mizează pe conceptul de „sharing experience”, împărtăşind astfel sfaturi, idei, aventuri, spiritul de aventură şi documentarea minuţioasă cu cei care urmăresc pagina de Facebook a proiectului.
„Atunci când călătoreşti, trebuie să ştii că lucrurile pot oricând să ia o altă direcţie faţă de ce a fost iniţial planificat. Cum depăşeşti astfel de situaţii depinde doar de tine şi de felul tău de a privi lucrurile. Să nu-ţi fie teamă să ceri ajutor, să pui întrebări şi să afli cât mai multe răspunsuri care vor fi în favoarea ta! E important, de asemenea, să nu te aventurezi în locuri despre care se cunoaşte că nu e recomandat să mergi”, mai spun cele trei tinere.
Sursa: ZF