Aproape 720 de pelicule din peste 50 de ţări ale lumii au fost înscrise în preselecţia celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care se va desfăşura la Târgu Mureş în perioada 5-9 noiembrie.
„Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native revine cu forţe proaspete în 2014. În perioada 5-9 noiembrie amatorii de film vor avea, din nou, ocazia să se delecteze cu o sumedenie de scurt şi lungmetraje, care vor putea fi vizionate în Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Anul acesta data de 20 septembrie a fost termenul limită pentru înscrierea în concurs a filmelor. Până la această dată au fost înregistrate 714 de pelicule, majoritatea ajungând deja la adresa organizatorilor, iar alte câteva urmând să ajungă zilele acestea din cauza expedierilor de ultimă oră”, au anunţat marţi organizatorii manifestării, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, joi se va întruni juriul de preselecţie pentru a decide care dintre filme vor fi înscrise în concurs la cele patru categorii – ficţiune, documentare, experimentale şi animaţie.
În acest an din juriul de preselecţie vor face parte Durst Gyorgy, producător din Ungaria, Radu Vasile Igazsag, artist vizual şi regizor de film din Bucureşti, Schneider Tibor, regizor şi operator de imagine din Cluj-Napoca, Marcel Ţintar, regizor de teatru şi film din Târgu Mureş, şi Toth Orsolya, producător şi cadru didactic asociat la Universitatea Sapientia.
Lista filmelor admise în concurs va fi făcută publică pe site-ul organizatorului manifestării, Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar (MADISZ) Mureş, www.madisz.ro.
Directorul festivalului, Sipos Levente, a precizat marţi că în cadrul Alter-Native 22 se doreşte prezentarea a 6-7 filme de lungmetraj, printre acestea regăsindu-se filmul lui Dan Piţa, Kyra Kyralina. Sipos Levente a spus că organizatorii festivalului sunt în negocieri şi pentru alte filme de lungmetraj din România şi din Ungaria.
Partenerii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native 22 sunt Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucureşti, iar printre finanţatori se numără Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Târgu Mureş, Fondul Bethlen Gabor şi Fundaţia Communitas.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.