Comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Mureş al Gărzii Naţionale de Mediu, Mate Janos, a declarat luni, pentru AGERPRES, că începând din anul 2014, instituţia a aplicat amenzi contravenţionale de peste 465.000 lei şi a formulat trei plângeri penale împotriva unui operator de salubritate şi a Primăriei Târgu Mureş, pentru constituirea unui depozit ilegal de deşeuri.
‘Pentru problemele depistate în ultimii ani la depozitul ilegal de deşeuri din Târgu Mureş au fost aplicate în total 8 sancţiuni contravenţionale la operatorul de salubrizare în valoare totală de 290.000 lei şi alte patru sancţiuni la Primăria Târgu Mureş, de 175.000 lei. Din 2014 încoace au fost depuse trei plângeri penale, două împotriva operatorului de salubritate şi una împotriva Primăriei. Toate plângerile depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş au primit soluţii de neîncepere a urmării penale. Două soluţii au fost contestate şi respinse definitiv, a treia contestaţie împotriva ordonanţei procurorului e în curs. Plângerile au fost depuse pentru posibilă poluare, afectarea calităţii apelor – la toate s-a primit NUP, motivul fiind că nu există o parte vătămată, conform definiţiei din Codul de procedură penală. Mai multe comisariate din ţară au întâmpinat aceeaşi problemă. Competenţa noastră se opreşte la faza de sesizare penală, mai departe nu avem competenţe’, a arătat Mate Janos.
Şeful Comisariatului Judeţean Mureş al Gărzii Naţionale de Mediu a spus că problemele au apărut imediat după închiderea depozitelor neconforme orăşeneşti şi municipale din judeţ, când, în lipsa unei variante de depozitare a deşeurilor, unii operatori au constituit depozite ilegale.
Depozitul ilegal de la Târgu Mureş se numără printre cele 65 de depozite municipale neconforme sau ilegale, pentru care Comisia Europeană a trimis România în judecată.
Mate Janos crede că în urma pornirii unor componente ale sistemului integrat de management al deşeurilor situaţia se va normaliza, iar gropile ilegale vor fi închise şi ecologizate.
AGERPRES