Ameropa, proprietarul Azomureș, înregistrat în Elveția, realizează venituri în România nu numai din comerțul cu fertilizant, semințe sau pesticide, ci și din transportul de cereale. În cazul ultimului contract de export de grâu în Egipt, câștigat la începutul lunii august, cu livrare în septembrie, Ameropa va încasa numai pentru transport 15,34 dolari pe tonă, un total de aproximativ un milion de dolari pentru cele 60.000 de tone exportate în Egipt. Suma se adaugă celor 14,2 milioane dolari încasați pentru marfa livrată. Prețul unei tone de grâu exportate de România în Egipt este de 253,56 dolari, apropiat de prețul de export al Rusiei (care a semnat contracte de export pentru 180.000 tone). Din acesta, 15,34 dolari este prețul transportului internațional, încasat, potrivit UkrAgroConsult, de Ameropa, iar 238,22 dolari (954 lei) este prețul Free on Board al Mărfii (FOB – prețul la ieșirea din țara exportatoare, format din valoarea mărfii, cheltuielile de transport intern și costurile și taxele încărcării pe navă). Potrivit Bursei Române de Mărfuri, la începutul lunii martie (ultima disponibilă), prețul FOB în Portul Constanța pentru o tonă de grâu era de 734 lei, cu 220 de lei sub cel practicat pentru exportul în Egipt din septembrie.
Foarte probabil, vânzătorul de grâu a fost Ameropa Grains S.A., iar transportul grâului a fost efectuat de Ameropa prin intermediul Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța, deținut tot de compania din Elveția. Pe lângă Chimpex și Ameropa Grains S.A., grupul Ameropa mai deține în România și Combinatul de Îngrășăminte Azomureș. Ameropa Grains vinde peste 200.000 tone de fertilizant, semințe și pesticide și gestionează peste 3 milioane de tone de cereale pe an, ocupând poziția a doua, după compania chineză Nidera, în topul exportatorilor de grâu din România. Anul trecut, România a profitat de producția redusă de grâu din Franța, pentru a ajunge pe locul a doilea în topul exportatorilor din Europa, după Germania. Egiptul este cel mai mare importator mondial de grâu. În urmă cu un an, Egiptul a provocat îngrijorări în rândul traderilor după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Una dintre nave transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/ameropa-proprietarul-azomures-va-incasa-15-milioane-de-dolari-pentru-graul-exportat-in-septembrie-in-egipt-18335101
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.