𝙄𝙣𝙘𝙚𝙣𝙙𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙙𝙚 𝙫𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙩̦𝙞𝙚 𝙪𝙨𝙘𝙖𝙩𝙖̆ s-au intensificat din nou în ultima perioadă. Se poate întâmpla oricând ca flăcările să se extindă la case, să pună în pericol bunurile și chiar viețile omenești. Vă recomandăm câteva aspecte importante din punct de vedere al prevenirii:
Arderea miriștilor, vegetației uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. De asemenea vă recomandăm respectarea următoarelor reguli:
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;
❗️ Arderea trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
❗️ Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- colectarea în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
În perioada 14-20 martie, Inspecția de Prevenire execută activități de control, identificare și sancționare a persoanelor care execută activități de incendiere a vegetației uscate.
𝑵𝒆𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒓𝒆𝒈𝒖𝒍𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒕𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒔𝒖𝒔, 𝒔𝒆 𝒔𝒂𝒏𝒄𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒆𝒂𝒛𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒂𝒎𝒆𝒏𝒅𝒂̆ 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒓𝒂𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒗𝒂𝒍𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 2.500 𝒍𝒆𝒊 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎 𝑯𝑮𝑹 537/2007.
Până în prezent, au fost identificate șase persoane responsabile și au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum de 𝟏𝟓.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢.