Conducerea Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş a anunţat, luni, că prin obţinerea unei producţii medii de 3.900 kilograme de grâu la hectar şi de 4.200 kilograme de triticale la hectar, producţiile din această vară pot fi comparate cu producţiile din 2011, când s-a înregistrat un an agricol bun.
‘La nivelul judeţului Mureş am avut de recoltat, în această vară, o suprafaţă totală de 45.815 ha, din care: orz de toamnă – 1.877 ha, grâu plus secară – 25.868 ha, triticale – 2.552 ha, orzoaică de toamnă şi primăvară – 5.799 ha, ovăz 8.073 ha, mazăre – 223 ha şi rapiţă – 1.423 ha. Practic, la această dată, mai avem mici suprafeţe de orzoaică de primăvară şi ovăz, iar în rest culturile au fost recoltate. Ceea ce este foarte important este că producţiile medii care s-au obţinut la orz de toamnă este în jur de 3.500-3.600 de kilograme la hectar, la grâu este în jur de 3.900 de kg/ha, la triticale producţia medie este în jur de 4.200 kg/ha şi, după cum se poate constata, sunt producţii bune. Cred eu că producţiile din acest an pot fi comparate cu producţiile din anul 2011. Nu comparăm cu anul 2012, pentru că se cunoaşte faptul că 2012 nu a fost un an chiar foarte bun pentru agricultura judeţului nostru. Cred că producţiile vor fi mai mari decât în 2011’, a declarat presei, luni, şeful DADR Mureş, Liviu Timar.
Potrivit lui Timar, grâul obţinut în acest an este unul de calitate bună din punct de vedere al panificaţiei. Prin producţia medie realizată de pe cele 25.868 ha, ‘matematic, în condiţiile în care am presupune că nu s-ar duce în alte judeţe, noi ne asigurăm din producţie proprie necesarul de grâu la nivelul judeţului Mureş’, a spus Liviu Timar.
În privinţa culturilor de porumb, sfeclă, soia, floarea soarelui, acestea se prezintă bine până la această dată, însă există emoţii în privinţa secetei.
‘Din păcate, s-a instalat seceta şi noi în judeţ, în această perioadă, avem zone unde practic de o lună de zile nu a mai plouat sau a plouat foarte puţin. Noi sperăm la o producţie foarte bună la porumb, producţia va fi puţin afectată de secetă, inclusiv la sfeclă, dar acest lucru va depinde foarte mult de vremea care va fi de acum încolo, în continuare. În condiţiile în care vom avea precipitaţii lucrurile se vor redresa, dar ceea ce pot spune la această dată este că aceste culturi vor fi puţin afectate de această secetă. Zona de Câmpie este cea mai afectată’, a precizat şeful DADR Mureş.
AGERPRES