Analiză: Alternative educaționale, în Mureș

Analiză: Alternative educaționale, în Mureș

 

 

Sistemul de învățământ românesc are și alternative: școlile particulare.

În județul Mureș există 19 unități de învățământ particulare preuniversitare, care sunt acreditare/autorizate să funcționeze în prezent, după ce în 2013 erau doar 12 şcoli particulare. Cele mai multe sunt școlile postliceale. Succesul acestora se datorează faptului că sunt o alternativă la sistemul de învățământ superior, în sensul că tinerii pot să obțină o diplomă și să acceadă pe piața muncii. În plus, la școlile postliceale se pot înscrie și elevii fără diplomă de bacalaureat… anul trecut, peste 30% dintre elevii de clasa a XII-a nu au promovat bacalaureatul în județul Mureș.

 

Unde sunt?

 

Cele mai multe școli particulare sunt, așa cum e de așteptat, în Tîrgu Mureș, mai exact 9. În Reghin sunt 4, în Sighişoara 3, în Târnăveni una. De asemenea, instituţiile de învăţământ particulare există şi în mediul rural, respectiv câte una în Vaideiu (comuna Ogra) şi Ceuaşu de Câmpie.

Cele mai multe unităţi de învăţământ particulare sunt de nivel postliceal, apoi grădiniţe. Doar patru instituţii oferă cursuri pentru unul dintre nivelurile: primar, gimnazial, liceal.

 

Grădiniţe

 

Grădiniţele particulare prezintă marele avantaj faţă de grădiniţele de stat deoarece grupele sunt formate, în general, din maxim 10 copii, ceea ce uşurează supravegherea şi educarea acestora. În plus, de multe ori, activităţile sunt mai diversificate decât la stat. Totuşi, financiar, grădiniţele private sunt mult mai puţin accesibile. La stat, pentru grădiniţele cu program de 4 ore părinţii nu trebuie să plătească nimic, iar pentru program prelungit trebuie să plătească aproximativ 200 de lei lunar pentru hrana copilului (plus, în mod neoficial, fondul grupei, care e de aproximativ 200 de lei/per an). În schimb, la grădiniţele particulare, în Mureş, pentru programul prelungit taxele sunt în jur de 700 de lei / lună.

Grădiniţa Creştină Creativă cu program prelungit „Pinocchio” Tîrgu Mureş, înfiinţată în 1999, este deţinută de Fundaţia „Regnum Christi” şi este acreditată pentru limba de predare maghiară. Grădiniţa Pinocchio dispune de bucătărie proprie, de o curte spațioasă, Sală de mese, sala de spectacole și teatru.

Grădiniţa cu Program Normal „Bambi” Tîrgu Mureş, coordonată de Asociaţia Sildor, şi-a deschis porţile în 2008.

Grădiniţa cu Program Normal „Puky” Tîrgu  Mureş (Asociaţia Nico) a fost deschisă în 2013, având două grupe cu predare în limba română.

Grădiniţa „Pinocchio” Sighişoara funcţionează de aproximativ 16 ani, iar Grădiniţa Sonnenschein, din acelaşi oraş, cu predare în limba germană, funcţionează din 2010.

În Tîrnăveni funcţionează Grădiniţa „Laleaua”, iar la Reghin funcţionează Grădiniţa „Emanuel” – o unitate particulară de învățământ, având un caracter creștin, tutelată de Biserica Creștina Baptistă.

O problemă este informarea în legătură cu aceste grădiniţe. Interesant este că niciuna nu are site web, iar unele au pagini de facebook, incomplete, din care poţi afla foarte puţine detalii despre activitatea acestora.

 

Primar, gimnazial, liceal

 

De asemenea, interesant este că majoritatea școlilor particulare de nivel primar-gimnazial-liceal din județul Mureș sunt coordonate de fundații creștine. Probabil că acestea sunt interesate de educarea tinerilor conform valorilor creștine, valori care de multe ori sunt, din păcate, ignorate în societatea de astăzi.

În județul Mureș există o singură școală generală de nivel primar particulară – „Soli Deo Gloria” din Vaideiu; o singură școală Gimnazială – „Omega” Tîrgu Mureș. De asemenea, funcționează doar două licee particulare – Liceul Teoretic „Dr. Lind” Ceuașu de Câmpie și „Eugen Nicoară” Reghin.

Școala din Vaideiu aparține Asociaţiei „Familie și Educație pentru Copii”, o asociație adventistă. Școala încearcă dezvoltarea competențelor elevilor într-un cadru natural deosebit, departe de poluarea orașelor.

Școala Gimnazială „Omega” este prima dintre cele enumerate până acum care are un site propriu. Școala și-a deschis pentru prima oară porțile în anul 2002. Este tot o instituție de învățământ aflată sub patronaj adventist, iar din pozele de pe site se poate vedea că este foarte bine dotată, iar activitățile elevilor sunt foarte atractive.

Liceul „Dr. Lind”, situat în comuna Ceuașu de Câmpie, sat Câmpenița, „asigură o educaţie creştină de calitate şi învăţământ de la grădiniţă până la liceu”, conform informațiilor de pe propriul site, unul foarte bine realizat, dar nu mereu actualizat. Această şcoală îşi are începutul în anul 2001. Ea s-a înfiinţat ca urmare a efortului realizat de Centrul de Sănătate şi Medicină Preventivă Herghelia de a asigura un învăţământ de calitate care să contribuie la o dezvoltare echilibrată a copiilor din această zonă rurală.

Liceul „Eugen Nicoară” din Reghin aparține Fundației Laurenția. Patronul spiritual, Eugen Nicoară, a murit în Reghin, în 1985, iar în timpul vieții a fost medic eminent, preşedinte al Despărțământului Reghin al „Astrei”, ctitor de aşezăminte culturale şi spitaliceşti, autor a peste 160 de lucrări ştiinţifice. Din păcate, liceul nu are un site web, ci doar Fundația, dar și acesta este incomplet și neactualizat de vreo 5 ani!

 

Postliceal

 

Școlile de nivel postliceal sunt cele mai multe în județul Mureș, la nivel privat. În general, taxele anuale se situează pe la 1.500 – 1.700 de lei. Cele mai multe pregătesc asistenți medicali, o meserie căutată în ultima vreme datorită faptului că sunt multe posturi disponibile în spitalele de stat din România, iar meseria de asistent medical este căutată și în străinătate unde, desigur, este destul de bine plătită…

Școala Postliceală Sanitară „Eugen Nicoară” Reghin aparține Fundației amintite anterior și oferă calificările profesionale: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneokinetoterapie.

Fundația „Laurenția” deține și o Școală Postliceală Sanitară „Eugen Nicoară” în Sighișoara, cu calificările:  asistent medical generalist, asistent medical de farmacie.

În Tîrgu Mureș, Școala Postliceală „Studia”, pregătește cosmeticieni.

La Reghin, Școala Postliceală „Mirona” pregătește antrenori pentru dans sportiv – este singura școală din țară cu acest profil, înființată în 2003.

Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” Tîrgu Mureș a fost înființată în 2002. Școala pregătește elevi în specializările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie. Are cel mai bine realizat site, în sensul că este actualizat și oferă toate informațiile de care cei interesați au nevoie, prezentând inclusiv faptul că taxa de școlarizare este de 1.680 de lei pe an, lista cărților din bibliotecă etc.

Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Tîrgu Mureș aparține de o fundație umanitară „Henri Coandă din Oradea. Școala pregătește asistenți medicali: generaliști, de farmacie, de laborator, de recuperare, radiologie etc.

Școala Postliceală Sanitară „Med Farm Speranța” Tîrgu Mureș pregătește asistenți medicali generaliști și de farmacie. Are un site web actualizat, din care am aflat că taxa anuală este de 1.500 de lei.

O ultimă școală postliceală este FEG, din Tîrgu Mureș, cu specializarea: asistent medical generalist. FEG este o instituție de cultură, ştiinţă şi învăţământ, fără scop politic şi patrimonial, autonomă şi non-profit, înfiinţată la Iaşi în anul 1997.

 

Titi Dălălău

 

Lasă un răspuns