În ultima vreme, cele mai „populare” știri au devenit cele despre accidente. Și acestea nu sunt puține. Asistăm cu groază la zeci de accidente produse lunar în Mureș și ne minunăm de neatenția și indisciplina celor implicați în trafic; nu degeaba România are cea mai mare rată a accidentelor mortale din Europa, înregistrând un număr mediu de 1.400 decese pe an, doar pe reţeaua de drumuri naţionale (care are o pondere de 20% din rețeaua națională). În plus, rata globală a accidentelor în care sunt implicați pietonii din România este cea mai defavorabilă din Europa și este cu mult peste media UE.
Să circuli cu maşina sau să fii pieton este destul de periculos la noi în ţară.
Accidente peste accidente
În Mureș, situație gravă: iată câteva exemple, săptămâna trecută vineri un accident rutier s-a produs pe raza localităţii Cristeşti. Impactul a fost frontal între două autoturisme care circulau pe Drumul European E60; tot vineri un nou accident rutier s-a produs la orele amiezii pe raza localităţii Ernei, un șofer a intrat cu autoturismul în şanț. Tot săptămâna trecută, în Tîrgu Mureș, la intersecția străzilor Papiu cu Mihai Viteazul, în zona pizzeriei Teo, două autoturisme s-au ciocnit, motivul fiind neacordarea de prioritate; de asemenea, un accident rutier s-a produs miercuri la orele amiezii în sensul giratoriu de lângă staţia de alimentare MBO. Un autoturism s-a răsturnat pe carosabil în urma unui impact cu un alt autovehicul. Un grav accident, s-a desfășurat la începutul lunii septembrie pe strada Gh. Doja din Tîrgu Mureș, în fața la Pensiunii Passion, unde șoferul unui autoturism nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni și a accidentat mortal o persoană care s-a angajat în traversarea străzii.
Tot mai multe accidente, în Mureş
Referitor la accidentele din judeţul Mureş, am solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş informaţiile din perioada 2012 – 2016. Răspunsurile le-am primit din partea inspectorului principal de poliţie, Andreea Pop.
Astfel, se observă că în ultimii cinci ani, în judeţul Mureş, numărul de accidente rutiere a crescut constant, an de an, atât în privinţa accidentelor uşoare, cât şi a celor grave. Dacă în 2012 au avut loc 176 de accidente grave şi 214 accidente uşoare, în anul 2015 numărul acestora era mult mai mare: 319 accidente grave şi 525 accidente grave. În primele luni ale anului 2016 au avut loc deja 230 de accidente grave şi 474 uşoare.
Totuşi, vestea bună este că nu a crescut şi numărul de decese rezultate în urma accidentelor, rămânând în jurul valorii de 60 /an.
Atenţie, pietoni!
După cum spuneam, România stă foarte rău şi în privinţa accidentelor soldate cu moartea unor pietoni – aproximativ 40% din persoanele decedate în urma accidentelor rutiere sunt pietoni. De fapt, în judeţul Mureş, indisciplina pietonală (traversarea drumurilor publice prin alte locuri decât cele special amenajate sau fără a se asigura etc.) este principala cauză a accidentelor rutiere. Astfel, în judeţul Mureş, în urma accidentelor rutiere, în anul 2012 au decedat 19 pietoni. La fel a fost situaţia şi în anul următor. În 2014 au murit 29 de pietoni, iar în 2015 – 16 pietoni.
Principalele cauze
Principalele cauze ale accidentelor rutiere soldate cu decese în judeţul Mureş sunt: indisciplina pietonală, viteza neregulamentară, circulaţia pe sens opus, neacordarea de prioritate pietonilor şi adormirea la volan.
În anii 2012 – 2014, indisciplina pietonală şi viteza neregulamentară au generat cele mai multe decese (de exemplu, în 2014 indisciplina pietonală a produs 55 de accidente soldate cu 22 de persoane decedate). În 2015 şi 2016, viteza neregulamentară a produs cele mai multe decese – 60 de accidente soldate cu 18 persoane decedate în 2015.
Deci iată că momentan pietonii sunt responsabili de cele mai multe decese în judeţul Mureş. Indisciplina pietonală se poate observa mergând prin localităţi.
Adeseori mureşenii traversează fără ca măcar să se asigure, traversează pe roşu sau prin locuri nesemaforizate sau fără trecere de pietoni…
Unde ne situăm?
La nivel naţional judeţul Mureş nu are o poziţie bună în privinţa accidentelor rutiere.
În 2015, la nivelul regiunii de dezvoltare Centru, Mureşul avea cele mai multe accidente şi cele mai multe decese, devansând Alba, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita, se arată în publicaţia Institutului Naţional de Statistică din 2016 – „Vehicule înmatriculate şi accidente de circulaţie rutieră”. În ţară, Mureşul este cam pe locul 10 în privinţa accidentelor rutiere şi a deceselor cauzate de acestea.
Cele mai multe accidente mortale
România are cea mai defavorabilă rată de mortalitate în cazul accidentelor rutiere, din UE, după cum arată Raportul privind Master Planul de Transport: decese la un milion de locuitori: 94, față de media UE de 60 – locul 24 din 28; decese la 100 miliarde pasageri-km: 259, față de media UE de 61 – locul 28 din 28; decese la un milion autoturisme: 466 față de media UE de 126 – locul 28 din 28.
Deși pe rețeaua națională au loc aproximativ 30% din toate accidentele din România acestea corespunde la mai mult de 50% din toate accidentele mortale.
În plus, rata globală a accidentelor în care sunt implicați pietonii din România este cea mai defavorabilă din Europa și este cu mult peste media UE.
În 2015, la nivelul regiunii de dezvoltare Centru, Mureşul avea cele mai multe accidente şi cele mai multe decese, devansând Alba, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.