Doar se zvonea că urmează revoluția fiscală și la pompă carburanții s-au și scumpit peste noapte! Cei care nu au mașină personală sau trăiesc într-o lume paralelă, să zicem în Parlamentul României, au crezut că pe ei nu-i afectează creșterea prețului, ba au și susținut că prețul la carburanți nici n-a fost schimbat! Pragmaticii ne-au avertizat, după creșterea prețului cu 3,47% la carburanți, totul se va scumpi! Noi, ceilalți, niște Toma Necredincioși care suntem, am colindat magazinele ca să ne convingem!
Oul sau găina?
Magazinele mari din cartier, cu rafturile pline de tot ce-și poate imagina cumpărătorul, își așteaptă clienții. Dacă luăm la rând, sistematic, tot magazinul, de parcă am face inventar, ce constatăm?
La condimente de pildă sunt atâtea sortimente, de la cele sub un leu plicul până la cele de peste 10 lei sticluța, încât nu ne sare în ochi că s-ar fi schimbat prețul.
La raftul cu ouăle în schimb, și cei mai visători observă că cineva s-a jucat cu cifrele! Și se joacă în continuare! O cutie cu 10 ouă, săptămâna trecută a costat 7 lei, azi a depășit 8 lei! Creșterea prețului la ouă e de 6,6% față de luna septembrie! Cum să nu te întrebi, oul sau găina? Pentru că un pui de un kilogram (fără gât, cap și picioare) nu costă decât 10,49 de lei. Doar cu doi lei mai scump decât 10 ouă! Cofragul cu 30 de ouă costă mai scump decât un pui de două kilograme! Pieptul de pui (Agricola) în schimb n-a crescut decât cu 50 de bani față de decembrie anul trecut. (21, 49lei/kg), dar găsim și cu 18,99 lei, de pildă Fragedo.
Carnea mai ieftină decât oul
Dacă am ajuns la raionul de carne, să vedem cât costă carnea de porc. O fi din cauza postului, dar prețul cărnii de porc, dar și cea de mânzat a scăzut cu 2 lei per kilogram.
La mezeluri nu am sesizat scumpiri la mărcile tradiționale (Aldis, Caroli, Cris-Tim, Agricola) ba se mai găsesc și oferte cu reduceri de la 5 până la 17%, dar la mărcile mai nou apărute, Cămara Noastră, sau Vreau din România, prețul la kilogram a sărit de 55 de lei. Salamul de Sibiu costă peste 60 de lei.
Prețul untului s-a dublat
Un alt produs ce s-a scumpit peste noapte e untul! Dacă nu demult încă găseam untul în ambalajul tradițional acela de tip B, sub 5 lei, acum a ajuns la 7 lei, iar pachetele mai de soi, au depășit cu mult 10 lei, ajungând și la 14 lei pachetul de 200 de grame. Față de septembrie prețul untului a crescut cu 4,8%, iar față de aceeași perioadă a anului trecut scumpirea ajunge la 11,8%.
Și dacă peștele e mai căutat în perioada asta, păstrăvul eviscerat costă 22, Dorada proaspătă e 28, somonul medalion e 40, iar feliat e 48 de lei (fără un ban) kilogramul.
Tot printre produsele de post sunt și conservele, care în această perioadă ne bucură cu mari reduceri, unele mergând chiar până la 39%. Se găsesc și oferte generoase de tipul 1+1 sau 3+1 gratis. Conservele de pește, pateu, mazăre, ciuperci, fasole verde, ketchup, muștar, dar și baza de supă sunt la reducere, pe când conserva de ton își păstrează prețul la fel de piperat (Rio Mare), sau ceva mai ieftin (Calvo).
Brânza-i pe bani… mulți!
La raionul de lactate, prețuri schimbate găsim la brânza de burduf. Pachetul de 300 de grame, Covalactul costă peste 9 lei, față de sub 8 lei cât era în septembrie. Laptele Zuzu e tot cu puțin peste 4 lei litrul, Poiana Florilor e sub 4 lei, La Dorna de asemenea, costă 4,65 lei. Sortimentele de iaurt nu s-au scumpit. Găletușa de Napolact de pildă la 900 de grame costă cu puțin peste 5 lei. Smântâna Olympus are prețul între 10 lei fără un ban și 8,79 lei cutia.
Citricele sunt mai ieftine
La raionul de legume și fructe găsim marfă pe care scrie că e din România, dar aflăm pe surse că de fapt e din Turcia, morcovii în schimb ce poartă pe ei urme din dulcele pământ al patriei sunt autohtoni. Ceapa albă se vinde la 1,60 lei kilogramul, cartoful alb la 1,10 lei (în sudul țării s-a scumpit deja), ardeiul gras galben e la 4,90 lei kilogramul, ardeiul Kapia 7,20 lei/kg, roșiile de Turcia costă 5,90 lei, conopida e la 2,30, morcovii costă 1,70 lei kilogramul.
Pătrunjelul verde e sub un leu legătura. Vinetele costă 5,19 lei kilogramul.
Tot pentru cei care postesc, un avocado costă 4,49 lei bucata, kilogramul de banane costă 4,50 lei, iar portocalele costă 4,20 lei kilogramul. Grapefruit roșu, clementine, mere de import, toate la oferte, cu prețuri acceptabile, neatinse încă de ”țopăiala fiscală”.
Pâinea cea de toate zilele
La raionul de pâine și paste făinoase – în funcție de producător, găsim franzelă de 300 de grame între 1 leu și sub 3 lei bucata. Toastul franțuzesc la 300 de grame costă 5,50 lei, dar sunt zile când costă peste 6 lei. Un pachet de paste cu 8 ouă – 4,40 lei, spaghette la 4,20 lei (500 de grame), cuș-cuș la 2,51 lei cutia. Și dacă luăm și un borcănel de sos Bolognese pe lângă spaghete, mai scoatem, 5-10 lei din buzunar în funcție de mărimea borcănelului.
Dintre cele mai consumabile produse din bucătărie: zahăr, ulei, făină, prețurile nu au crescut încă, pe rafturi găsim de la 2,45 până la 3,29 lei kilogramul la zahăr, uleiul de la 4 la peste 6 lei litrul. Orezul de asemenea găsim de la cel mai ieftin, 4 lei, până la sortimentele mai scumpe ce ajung până la 8 lei kilogramul, dar și la cutie, cel rapid, două pliculețe la 2,55 lei/cutie. Făina de mălai costă 3 lei fără un ban kilogramul.
Kilogramul de Albinuța a s-a scumpit cu 5 lei
Și după atâtea alimente, o creștere de preț ce șochează, deși are explicație logică: untul și ouăle scumpite, nici prăjitura nu are cum să fie mai ieftină.
De pildă, kilogramul de Albinuța a s-a scumpit cu 5 lei de la o săptămână la alta! (29,90 lei/kg)
Și acum ca să ieșim din alimentara, să aruncăm o privire și la …lichide. Apa plată cu puțin peste 2 lei la flaconul de doi litri, apa minerală la 1,99 (a scăzut de la 2,05 lei)la flaconul de 1,5 litri. Berea de la 2 lei petul mic, până la berea nefiltrată ce ajunge la 10 lei sticla, sortimentul bogat nu s-a scumpit.
Să nu uităm fumătorii: țigările s-au scumpit cu 50 de bani! Un pachet de Winchester roșu a ajuns la 15,50 lei pachetul.
Dacă untul și ouăle s-au scumpit, avem și ceva – e drept că nu sunt de mâncare – dar s-au ieftinit: gazul cu 0,16% și detergenții cu 0,07%.
Date statistice
În luna octombrie față de luna septembrie au crescut în schimb prețul la mărfurile nealimentare cu 1,74%.
Energia electrică s-a scumpit cu 6,94%, cea termică cu 1,96%.
Încălțămintea de piele cu 0,74%, iar tricotajele cu 0,61% sunt mai scumpe decât erau în septembrie, potrivit Institutului Național de Statistică. (INS).
Deși INS arată creșteri la prețul conservelor de legume cu peste 6%, la prețul conservelor de fructe cu 2,5%, nu toate magazinele practică prețuri majorate. Explicația ar fi că nu se aprovizionează de la același furnizor. De remarcat însă că prețul citricelor a scăzut cu 1,2% față de septembrie, cam peste tot.
De ce cresc prețurile
Creșterea prețului la carburanți duce la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, pentru că ele influențează atât costurile de producție cât și transportul și comercializarea.
„Dacă pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrice este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.
Cu toate că au crescut salariile, omul cheltuiește mai mult pe energie, mâncare, transport. Cresc ratele la bănci odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. ROBOR la trei luni în septembrie era la 1,58% față de 0,87% la începutul anului!
Și ca să închei într-un ton optimist, previziunile pentru perioada următoare spun că prețul ouălor și al untului va mai crește până la Crăciun!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.