Deși are numai 13 ani, târgumureșeanca Andreea Răchită a impresionat juriul emisiunii ”Românii au talent” cu numărul de dans contemporan pe care l-a prezentat, primind 4 de Da, inclusiv de la dansatorul Mihai Petre, care i-a remarcat ușurința în acrobații. Andreea se pregătește în paralel atât pentru etapele următoare ale emisiunii, cât și pentru calificările la concursul DanceStar, despre care spune că este o competiție foarte puternică în lumea dansului. Între antrenamente și școală, Andreea a găsit răgaz să răspundă la câteva întrebări pentru Punctul și Radio Son. Un interviu realizat de Ela Giurgea.
Reporter: Andreea, de când ai apărut la “Românii au talent”, de câteva zile, de când a fost difuzarea, ești vedetă. Cum s-a schimbat viața ta de atunci?
Andreea Răchită: Nu cred că, adică nu s-a schimbat mai nimic, atâta doar că mă opresc oamenii să mă felicite, primesc foarte multe mesaje de încurajare.
R Te recunoaște lumea pe stradă?
Câteodată da, adică depinde unde mă duc. Chiar a doua zi, după antrenament, am ieșit cu niște prietene într-un local și când a fost să comandăm, cine ne-a luat comanda a urlat în tot localul că ai fost aseară la “Românii au talent” că te-am văzut! Și tot localul era cu ochii pe noi.
R Și pe rețelele sociale?
AR Vai, a trebuit să-mi mut contul pe cont oficial. O grămadă de mesaje de la oameni pe care nu-i cunosc și foarte multe încurajări…
R Cum ai ajuns să participi la emisiune?
AR Am vrut să particip într-o experiență nouă și să încerc și lumea asta, am vrut să văd cum e să participi în emisiuni de acest gen.
R Ai mai participat până acum la emisiuni de genul acesta?
AR Am mai participat, în 2016, cu fosta mea echipă de dans, într-adevăr a fost experiență care ne-a marcat foarte mult pe noi și fiecare participare practic a însemnat foarte mult, dar nu am ajuns foarte departe, adică a fost o experiență.
R Cam cât muncești tu în fiecare zi pentru asta și cam de când?
AR Fac sport de imediat 10 ani, eu având imediat 14 ani. Dar în jur de 3-4 anternamente pe săptămână, în jur de 2 ore. Dar evident mă antrenez enorm de mult și acasă, deci nu trece o zi să nu fac un antrenament de o ora si jumătate, doar dans.
R Care e stilul tău?
AR Eu în momentul de față dansez și mă axez doar pe dans contemporan, nu mai există altceva pentru mine în afară de asta. Mai fac câteva salturi de parkour și mai mă antrenez așa foarte discret, dar doar dansul contemporan e!
R Ce înseamnă parkour? Eu habar nu am.
AR Sigur ați văzut în parcuri, de obicei băieți ați văzut, sărind peste tot felul de chestii, de pe tobogane, făcând șuruburi în aer… sunt peste tot.
R Și sunt și fete care practică?
AR În România, la noi, nu sunt foarte multe. Este un sport foarte brut, nu prea le tentează pe fete.
R Deci tu ești una dintre puținele. Și unde te antrenezi?
AR Momentan la noi nu mai avem sală, dacă nu ești la un liceu cu specific sportiv, nu mai ai sală să te antrenezi. Dar sunt parcuri și Cetatea.
R Acum, că vine vremea frumoasă.
AR Da, acum că vine vremea frumoasă, dar în perioada iernii a fost groaznic, nu ne-am antrenat deloc.
R Îmi spuneai că urmează să participi și la niște calificări importante și că tragi tare. Despre ce e vorba?
AR Da, în 17 martie voi merge la Cluj la DanceStar, pentru niște calificări la un concurs mondial. Un concurs foarte, foarte puternic în lumea dansului.
R Sunt mulți cei care participă la aceste calificări?
AR Da, sunt destul de mulți, mai ales în finală, adică la Mondiale în finală sunt destul de mulți pe categorie și foarte, foarte buni. Am fost și anul trecut, am avut cam 42 de concurenți, fete și băieți de 16 ani foarte, foarte mari pe lângă mine, eu abia împlinisem 13 ani. Și din cam atâți, am luat locul 8. Erau de peste tot, am avut din Africa de Sud, de peste tot.
R Păi, succes, pentru început. Spune-mi, tu ești elevă și mă gândesc că-ți aloci o parte din timp pentru antrenamente. Mai ai timp și de altceva, de școală?
AR Evident. Niciodată n-am neglijat partea de școală și de educație, pentru că contează, contează chiar foarte, foarte mult pentru un dansator ce educație are și ce școală are. Pentru că, de exemplu, când faci cunoștință cu un om, nu te prezinți că “Bună, sunt dansatoarea Andreea”, prima dată te prezinți ca un om și trebuie să vadă că tu nu ești doar un simplu dansator care face niște mișcări pe muzică, ai totuși o gândire și ești educat. Contează foarte mult asta.
R Nu cred că s-a pus problema să fii un simplu executant al unor mișcări!
AR Încă, la noi, în societate și în lumea asta, încă sunt oameni care au părerea despre dans, mai ales despre dansul contemporan, că noi doar dramatizăm pe scenă, dăm de două ori din cap și facem doar niște mișcări pe muzică, o mișcare a corpului, atât. Încă sunt oamenii aceștia.
R Ce presupune o coregrafie? Ți-o faci tu, te ajută cineva?
AR Eu cred despre o coregrafie de contemporan că nu ți-o poate face un coregraf. Coregrafia de contemporan se bazează pe sentimente, nu-ți poate impune cineva sentimentele pe care să le ai, ce să simți. De obicei îmi fac coregrafiile cu exact ce simt, exact ce-mi vine, ce cred că se potrivește și îmi sunt corectate de tot felul de coregrafi.
R Și ai și o parte de acrobatic.
AR Da, am făcut în jur de 6 ani de gimnastică ritmică și artistică, am început, după cum am spus, în emisiuni am început cu acro dance, adică mișcări de gimnastică combinate cu pași de dans, show dance, adică un show, adică acrobație, tematică și așa mai departe. Și având în vedere că sunt foarte atrasă de partea de muzică și ascult tot timpul muzică, m-am apucat și de dans contemporan, care în momentul de față îl dansez cam de 4 ani și doar asta fac, doar asta mai mă interesează pe partea de dans.
R Și ce te mai interesează? Așa, ca o viziune de viitor? Cum te vezi tu?
AR În primul rând, eu mă văd la un liceu de coregrafie, din Cluj, iar prin clasa a X-a mi-aș dori să fac parte dintr-un balet televizat, facultatea, din nou de coregrafie, iar după mi-aș dori să-mi deschid un mic club, aș vrea să fie de cam maxim 30 de fete și băieți, dar să fie profesionali toți, adică nu vreau începători.
R Dar și tu ai fost începător la un moment dat.
AR Da, dar eu o să vreau să dansez cu ei, o să vreau să facm coregrafii puternice, să ducem dansul contemporan, să-l tot ducem mai departe, cum am fost și până acum la tot felul de concursuri, Mondiale…
R Deci să faceți performanță.
AR Da.
R Tu ai promovat nu numai dansul contemporan, care-ți place, și nu numai pe tine, inevitabil, ai promovat și Târgu Mureșul cu această ocazie. Spuneai că ți-a plăcut partea asta.
AR Da, e plăcut, cum vezi oamenii că te apreciază pentru tot ce ai făcut și cum se uită și cum sunt mândri că ești de-a lor, ca să zic așa, că stai în același oraș cu ei, și cum te primesc peste tot pe unde mergi și se uită la tine și îți dau mesaje de încurajare… e frumos.
R Ce urmează, care e etapa viitoare la “Românii au talent”?
AR Semifinalele și după aceea finale, dacă trecem.
R Mult succes, Andreea!
AR Mulțumesc!