Contractul de finanțare pentru construirea noului sediu al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a fost semnat la Târgu Mureș, vineri, 17 martie.
Prezentă la eveniment, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a afirmat că semnarea contractului reprezintă un angajament onorat față de mureșeni și o dovadă a recunoașterii pe care Guvernul Ciucă o arată față de performanța chirurgiei cardiovasculare din județul Mureș.
“Angajament onorat față de mureșeni: a fost semnat contractul de finanțare pentru noul Institut al Inimii. Peste 100 de milioane din cele aproape 300 milioane de euro care vor ajunge la spitalele din regiunea noastră, reprezintă investiția în noua casă a Institutului Inimii din Târgu Mureș. La scurt timp după vizita premierului Nicolae Ciucă la IuBCVT Târgu Mureș și anunțarea susținerii ferme a Guvernului pentru construirea noii clădiri a Institutului, astăzi am luat parte la semnarea contractului de finanțare din fonduri PNRR. Echipa medicală condusă de profesorul Horațiu Suciu și-a asumat să pună în valoare investiția de 105 milioane de euro, care va duce la creșterea cu peste 50% a intervențiilor efectuate la adulți și copii, în noua clădire care va fi construită în imediata apropiere a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Pentru județul Mureș este cel mai important proiect de județ în domeniul sănătății, iar Guvernul României dovedește susținerea performanței în medicină prin finanțarea primului spital public construit de la firul ierbii în ultimii 30 de ani, în județul nostru. Felicitări echipei de implementarea a proiectului din cadrul IuBCVT Târgu Mureș și echipelor din județele Alba, Bistrița-Năsăud și Cluj, care au semnat astăzi documentele de finanțare prin PNRR.” a afirmat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.
Profesorul Horațiu Suciu, unul dintre membrii echipei IuBCVT fără de care proiectul nu ar fi fost posibil, afirmă că semnarea contractului de finanțare este un pas concret către îndeplinirea visului unei generații de specialiști.
“Contractul de finanțare pentru noul sediu al Institutului Inimii a fost semnat astăzi la Târgu Mureș. Momentul de astăzi reprezintă un pas concret spre îndeplinirea visului unei întregi generații din chirurgia cardiovasculară mureșeană. 105 milioane de euro vor ajunge în județul Mureș, din cele 300 de milioane euro alocate proiectelor de sănătate din regiunea nostră, finanțate prin PNRR.
Multumesc întregii echipe a IuBCVT care a muncit ca momentul de astăzi să fie posibil, bineînțeles cu susținerea Guvernului României, care și-a anunțat susținerea fermă pentru Institutul Inimii odată cu vizita în județul Mureș a prim-ministrului Nicolae Ciucă.
Investiția în noua casă a Institutului va duce la creșterea cu peste 50% a intervențiilor efectuate la adulți și copii, servicii mai bune oferite de sistemul medical din județul Mureș și condiții de lucru optime pentru întreaga noastră echipă.” a afirmat profesorul Horațiu Suciu.
Construirea noului Institut al Inimii este proiectul prioritar pentru care președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a anunțat susținerea necondiționată încă din luna septembrie a anului trecut. “La scurt timp după ce prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat din sediul IuBCVT susținerea fermă pentru primul spital public construit de la firul ierbii în județul Mureș după 30 de ani, iată că a avut loc și semnarea contractului de finanțare. Îi mulțumesc premierului Ciucă pentru că este alături de proiectele județului Mureș și dovedește că finanțarea urmează performanța și competența. În aprilie 2026, Institutul Inimii trebuie să primească pacienții în casă nouă, iar liberalii mureșeni vor susține fiecare etapă pentru ca acest proiect să devină realitate.” a afirmat președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre.
Construirea Centrului Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș are o valoare de 105 milioane de euro, finanțată prin fonduri PNRR. Noua clădire este localizată în imediata apropiere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu care va fi conectat, va respecta aceeași structură în privința secțiilor clinice și numărului de paturi, dar va asigura o creștere semnificativă a numărului de pacienți investigați și tratați prin proceduri de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională. Noul spital va avea patru săli de operație, dintre care una hibridă și săli de angiografie și cateterism cardiac în care se vor efectua cu peste 50% mai multe intervenții, atât la copii, cât și la adulți.