In urmă cu un an, trei foști angajați ai SRI Timiș și un superior al acestora sunt judecați pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, de Tribunalul Militar Timișoara, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care voiau să fure fier vechi din curtea instituției, una dintre acestea decedând în urma bătăii primite. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Militar Timișoara, primul termen fiind stabilit pentru 29 noiembrie. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Tribunalului Timișoara, apoi a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind instrumentat din nou, de această dată de Secția Parchetelor Militare. Aceasta instituție a decis retrimiterea dosarului la Timișoara pentru a fi judecat la Tribunalul Militar.
Legat de acest incident, SRI a emis urmatorul comunicat de presa:
Cu referire la cazul unor foşti angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii trimişi în judecată de către Parchetul Militar pentru fapte legate de exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În data de 27.10.2011, persoane neautorizate au intrat prin efracție într-un obiectiv, supus unor norme si restrictii de acces, al Serviciului Român de Informaţii din Timișoara, fiind surprinși în curtea imobilului de către personalul însărcinat cu paza şi protecţia obiectivului, în timp ce încercau să sustragă materiale.
În acest context, foste cadre ale Serviciului, trei soldați gradați voluntari și un ofițer, au acţionat, în mod disproporţionat, asupra persoanelor depistate în interiorul obiectivului militar, cu depăşirea nejustificată a limitelor de reacţie prevăzute de normele interne ce reglementează astfel de situaţii, în contradicţie flagrantă cu conduita stabilită de legile şi regulamentele militare şi de valorile Serviciului Român de Informaţii.
Faţă de situaţia descrisă, conducerea Serviciului Român de Informaţii a acţionat cu promptitudine, în spiritul şi litera legii, dispunând cu celeritate, conform procedurilor interne, constituirea unei comisii speciale de verificare cu privire la eveniment. Rezultatele investigaţiilor complexe realizate au avut o contribuţie semnificativă în cadrul urmăririi penale instrumentate de procurorul militar însărcinat cu soluționarea cauzei, cu care s-a cooperat strâns pe tot parcursul anchetei. În paralel, au fost dispuse o serie de măsuri legale, conform regulamentelor interne pentru sancţionarea drastică a celor implicaţi şi de natură să evite pe viitor astfel de incidente la nivelul întregului Serviciu.
Pentru a nu interfera cu procedurile judiciare aflate în desfăşurare şi a nu afecta în nici un fel bunul mers al justiţiei, pe tot parcursul investigaţiei şi judecării cauzei, instituţia noastră a respectat şi va respecta, conform legii, restricţiile referitoare la comunicarea de date din dosarul penal care are ca obiect acest eveniment cu caracter de unicitate la nivelul Serviciului.
Serviciul Român de Informaţii îşi exprimă regretul faţă de situaţia creată şi îşi reafirmă intransigenţa faţă de orice abuz şi nerespectare a legilor şi regulamentelor, a normelor de deontologie profesională de către propriii angajaţi, considerând o prioritate majoră menţinerea stării de legalitate a activităţilor realizate la nivelul instituţiei.
SRI reiterează că va continua să îşi îndeplinească necondiţionat misiunile fundamentale ce ţin de protejarea valorilor democratice, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, apărarea statului de drept, cu respectarea strictă a legalităţii în toate activităţile desfăşurate de angajaţii instituţiei.
Sursa: Promptmedia.ro