Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe timpul vacanţelor pot primi lunar din partea statului un stimulent financiar. Ajutorul financiar se acordă pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student căruia i s-a încheiat contract individual de muncă.
Suma acordată este de 50% din indicatorul social de referinţă (ISR)în vigoare, acordat pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă. Având în vedere că ISR este de 500 de lei, este vorba de 250 lei pe care angajatorii o vor primi lunar.
„În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămâna se consideră încheiat cu normă întreagă”, atenţionează ANOFM.
Agajatorii nu vor primi acest stimulent financiar dacă încadrează în muncă anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, sau dacă au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.
Amintim că legislaţia autohtonă oferă unele facilităţi şi angajatorilor care încadrează în muncă tineri absolvenţi, după cum se arată în Legea nr. 76/2002.
Cei care angajează absolvenţi pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat primesc:
• pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii 500 lei;
• pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal – 600 lei;
• pentru absolvenţii de învăţământ superior – 750 lei.
În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenţia se acordă pe o perioada mai lungă de timp, de 18 luni.(EM)
Sursa avocatnet.ro