…După ce informațiile au transpirat chiar în interiorul ANI, pentru că acesta nu se afla în conflict de interese
Judecătorul mureşean Horatius Dumbravă a primit în 21 mai soluţia din partea Agenţiei Naţionale de Integritate în privinţa un aşa-zis conflict de interese în care s-ar fi aflat în 2010 în timp ce activa la Curtea de Apel Tîrgu-Mureş. Inspectorii de integritate au decis clasarea dosarului deschis în 2011. Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, în exclusivitate, pentru săptămânalul Punctul că aşteaptă autosesizarea Consiliului Naţional de Integritate în cazul său, deoarece date din dosarul său au ajuns în mass-media cu toate că nu era încheiată ancheta.
În ianuarie 2013, exact când conflictul din Consiliul Superior al Magistraturii abia se declanşase şi majoritatea judecătorilor din consiliu contestau desemnarea procurorului Oana Schimdt Hăineală în fruntea celui mai important organism al justiţiei, transpira în presă o informaţie dată pe surse. Potrivit informațiilor care au ajuns în mass-media, judecătorul Horatius Dumbravă era cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru un posibil conflict de interese din vremea când era judecător și președinte al Curții de Apel Tîrgu-Mureș. Cu toate că ancheta inspectorilor de integritate nu era încheiată a fost o armă utilizată de tabăra cealaltă pentru a-l discredita pe judecătorul mureșean și a decredibiliza și mai mult greu-încercatul Consiliu Superior al Magistraturii, supus presiunilor politice și în plin război între magistrații. A trecut scandalul, lucrurile s-au mai calmat în CSM, iar judecătorul mureșean a rămas cu eticheta că a judecat dosarul de conflict de interese al fostului rector al Universității ,,Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, cu toate că, în aceeași perioadă, preda la aceeași instituție de învățământ superior.
Dumbravă în atenția ANI
Judecătorul a ajuns în atenția controversatei Agenții Naționale de Integritate în iulie 2011 după ce ziarul Adevărul a publicat, pe site-ul propriu, un articol despre Dumbravă intitulat „Şeful CSM spală dosarele șefilor”.
Absolut întâmplător, în acea perioadă era mare vâlvă în România referitor la justiție, iar judecătorul mureşean, la acea dată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, tocmai intrase în conflict deschis cu preşedintele României, Traian Băsescu. ANI s-a autosesizat privind posibilul conflict de interese în care s-ar fi aflat judecătorul care a fost desemnat să judece dosarul fostului său şef pe linie academică, Liviu Onoriu Marian, care era acuzat de către inspectorii de integritate că firma patronată de soţia sa a câştigat o licitaţie la universitate. Respectivul proces a început în decembrie 2009 şi s-a încheiat în ianuarie 2010, când magistratul Dumbravă a decis că fostul rector al instituţiei de învăţământ superior târgumureşene nu s-a aflat în conflict de interese. Mai precis, judecătorul mureșean a admis contestația făcută de către actualul decan al Facultății de Științe Economice, Administrative și Juridice și a anulat actul de constatare întocmit de ANI.
Cum lucrează ANI?
ANI l-a anunţat, cu ghilimelele de rigoare, pe Horatius Dumbravă în februarie 2012 – cu toate că dosarul a fost deschis în iulie 2011 – că este verificat de către inspectorii de integritate, doar că adresa nr. 9983/G/II nu a ajuns niciodată la acesta, primind ştampile de avizat – reavizat – expirat termen de păstrare. Nu se specifică nicăieri că magistratul ar fi semnat de primire vreunul din avize. Timp de un an şi jumătate, ANI nu i-a comunicat niciun act magistratului, dar în 07 ianuarie 2013, exact când CSM fierbea, inspectorii de integritate i-au trimis acestuia prin fax, la cabinet, o adresă potrivit căreia au fost identificate indicii că Dumbravă ar fi încălcat legislaţia penală în materie de conflicte de interese şi i se solicită să depună un punct de vedere legat de cele constatate de ANI.
Răspunsul lui Dumbravă
Sunt, de fapt, trei, două datate în ianuarie şi unul în februarie. Magistratul a arătat în cele trei adrese că sesizarea ANI este inadmisibilă deoarece legislaţia invocată de inspectorii de integritate nu se aplică magistraţilor.
În al doilea rând, Horatius Dumbravă a susținut că sesizarea este inadmisibilă pentru că ANI nu poate fi parte într-un proces și apoi investigator asupra aceluiași proces pentru că s-ar încălca dispozițiile art. 6 paragraf 1 din CEDO referitor la independența garantată a justiției.
De asemenea, judecătorul Horatius Dumbravă a arătat că presupusa incompatibilitate de care s-ar fi făcut vinovat deoarece ar fi judecat dosarul fostului rector al UPM, în timp ce era angajat al instituției de învățământ ca preparator a fost ridicată chiar de el în proces, când a făcut cerere de abținere, doar că aceasta i-a fost respinsă, de către judecătorul desemnat aleatoriu, ca nefondată.
Soluția din mai
În 21 mai 2013, dosarul judecătorului mureșean a fost clasat după ce inspectorii de integritate au constatat că ,,în perioada supusă evaluării nu au fost identificate elemente de încălcare, de către Dumbravă Horatius Nicolae, a legislației privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, în sensul art. 253 Cod penal”.
În consecință, judecătorul a fost acuzat de un presupus conflict de interese care nu s-a confirmat, în schimb acesta a fost supus unei campanii mediatice denigratoare. Dacă îi va adresa cineva scuze, avem serioase îndoieli, mai ales că atunci când a transpirat în media că este sub ancheta ANI – de care, spunea și atunci, nu știa – prea puțini jurnaliști i-au solicitat un punct de vedere.
Judecătorul Horatius Dumbravă a declarat în exclusivitate pentru săptămânalul Punctul că ,,aștept ca, în cazul meu, să se autosesizeze Consiliul Național de Integritate pentru a stabili cum au ajuns în mass-media informații din dosarul meu, informații care erau confidențiale, deoarece ancheta ANI era în desfășurare”. Suntem curioși, într-adevăr, dacă se va sesiza, din oficiu, Consiliul.
Ligia Voro