6 din cele 8 cazuri de exploatare instrumentate în anul 2018 în județele Mureș și Harghita de Centrul Regional Târgu Mureş al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au fost cu victime exploatate sexual, potrivit șefei acestuia, comisarul-șef Cristina Zaharia. În toate aceste cazuri – 2 în Harghita și 4 în Mureș – s-a folosit metoda cunoscută sub numele de ”Loverboy”, cele 6 victime fiind racolate prin această metodă, prin “îndrăgostire”, după care au ajuns să fie exploatate sexual. Șefa Centrului Regional Târgu Mureş al ANITP a explicat cum procedează un traficant ca să atragă victimele prin metoda ”Loverboy”.
“O cunoscută metodă de racolare este Loverboy, prin îndrăgostire, cel care o practică este denumit de organele de anchetă Loverboy. Este cel care racolează o tânără, pe care o face să se atașeze sentimental de el, îi câștigă afecțiunea, încrederea, o aduce în acel moment în care ea consideră că fără el nu mai poate trăi. De aici i se cer foarte multe lucruri, ea le face, datorită faptului că este îndrăgostită și trebuie să-i arate afecțiunea și iubirea pe care i-o poartă și din păcate se ajunge că prin anumite tactici manipulative acele tinere să fie exploatate sexual”, a spus comisarul-șef Cristina Zaharia, care a precizat că un film pe această temă a fost făcut în 2011 și se numește chiar ”Loverboy”.
Potrivit acesteia, victimele care au fost racolate prin această metodă, prin “îndrăgostire”, după care au ajuns să fie exploatate sexual, adică practic puse să se prostitueze – de obicei în străinătate, unde controlul traficantului asupra lor este foarte mare – reușesc foarte greu să scape. Șefa Centrului Regional Târgu Mureş al ANITP a subliniat că traumele, în urma acestei experiențe, sunt de natură fizică, dar mai ales psihică, iar victimele reușesc să le depășească doar cu ajutor specializat.
“Atunci când ele reclamă o infracțiune, se declanșează un proces penal, sunt cercetați acești traficanți, iar aceste victime intră pe un proces de monitorizare, evaluare psihologică și direcționare spre un serviciu specializat de asistență”, a precizat aceasta.
Există și cazuri când merg în cunoștință de cauză, și îl denunță pe traficant dat fiind că după ceva timp nu mai sunt plătite conform înțelegerii inițiale, însă, în cele mai multe cazuri, victimele sunt ademenite prin această metodă. Zaharia a precizat și la ce semne trebuie să fie atente tinerele – pentru că acestea sunt cele care sunt cele mai expuse la a deveni victime ale traficului de persoane în scop sexual.
“Trebuie să avem mare grijă la persoana cu care relaționăm. Din păcate, foarte multe tinere au fost racolate de persoane cunoscute. Un semnal de alarmă – dacă cineva vine și-ți oferă un loc de muncă rapid, foarte bine plătit, promite că se va ocupa de tot, inclusiv de transport, de cazare. Este foarte suspectă această promisiune. În general, evită să dea amănunte despre ce se va întâmpla acolo, cum vor fi condițiile de muncă, unde vei sta, ce vei face, ți se spune doar că totul va fi bine – el te iubește, te ajută și se va ocupa de absolut tot”, a arătat ea.
Potrivi șefei Centrului Regional Târgu Mureş al ANITP, dat fiind că, la nivel național, dintre toate tipurile de exploatare, exploatarea sexuală ocupă primul loc, Agenția a lansat în toată țara campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit!”. Campania se va derula în perioada februarie – septembrie 2019, făcând parte dintr-un proiect european pe 36 de luni “Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească.
Campania are ca parteneri Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România. Mesajul campaniei – “Cererea de servicii sexuale conduce la creşterea victimizării. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege” – este înscris pe toate materialele realizate care vor ajunge la grupul-ţintă – pliante și materiale promoționale.
“Grupul-țintă vizat este format de tinerele de 10-25 de ani, care sunt în situație de risc. Plus persoane fizice și juridice care sunt susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate sexual, aici este infracțiune pedepsibilă cu până la 3 ani de închisoare, pentru că de fapt această cerere de servicii sexuale reprezintă motorul criminalității, în cadrul traficului de persoane. Dacă s-ar diminua această cerere de servicii sexuale, prin măsuri eficiente de prevenire și combatere, s-ar reduce și motivația traficanților și oportunitatea practic a declanșării demersului infracțional”, a mai spus Zaharia.
Potrivit acesteia, toate acțiunile de prevenire ce se vor desfășura în județele Mureș și Harghita cu acest prilej vor avea suport audio și video – un spot și un video documentar, care conține mărturia unei victime a traficului de persoane.