În învățământ anul 2012 a adus câteva noutăți. Desigur, în învățământ mereu sunt noutăți, dacă am fi subiectivi am zice că acestea sunt unele mai prostești decât altele, dar am încercat mereu să vedem partea plină a paharului, așa cum e ea…
O noutate absolută
Mai întâi amintim de Școala Altfel, o noutate absolută în învățământ, care va avea loc și în anul 2013 sub denumirea „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Fiind vorba, de fapt de ,,aceeași Mărie, cu altă pălărie”…
În 2012, Școala Altfel a avut loc înainte de vacanța de primăvară. „Am avut foarte multe activități. Dintre acestea, amintesc doar câteva: întâlnire cu reprezentanții poliției rutiere; concurs de gătit; târg de antichități (realizat prin contribuția elevilor); vizite ale unor elevi de școală generală în liceul nostru; întreceri sportive – un campionat de fotbal; concurs de orientare turistică, pe un traseu forestier etc.”, ne-a informat la momentul respectiv prof. Simion Bui, fostul director al Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș despre activitățile desfășurate în săptămâna 2-6 aprilie.
Proști la bac
Apoi, după câteva săptămâni bune a urmat examenul de bacalaureat. Și anul acesta examenul de bacalaureat a făcut prăpăd printre absolvenți. Aproximativ jumătate au picat… Promovabilitatea de puțin peste 50% la bacalaureat arată încă odată crudul adevăr al sistemului de învățământ: profesori prost plătiți care, de cele mai multe ori, nu mai dau doi lei pe munca care ar trebui să-i înnobileze, și absolvenți care nu-s capabili în patru ani de liceu să acumuleze minimul necesar pentru a promova un examen de bacalaureat gândit la nivel mediu, dar care au pretenția să termine un liceu. Mai grav e că încă mârșăviile nu au fost stopate, încă mai există lucrări cumpărate, note umflate din prietenie și pile cu duiumul.
La examenul din 2012 s-au înscris, în Mureș, 5.137 de elevi și s-au prezentat 4.899. Procentul de promovabilitate în județul Mureș, înainte de depunerea și soluționarea contestațiilor a fost „de 45,74%. 2.241 de candidați au promovat, ar 2.386 de elevi au luat sub 5. Este vorba despre promoția 2012, dar și promoțiile anterioare. Nu a existat nicio notă de 10”, ne-a declarat atunci Raluca Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Astfel, promovabilitatea este puțin mai bună decât în 2011, când, după prima sesiune, înainte de rezolvarea contestațiilor, s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 45,56%.
Elevi de top
Dar, învățământul mureșean are, desigur, și valori. Anul acesta, în toamnă, Radio Tîrgu-Mureș a fost gazda unui eveniment ce merită lăudat, într-o țară în care de obicei sunt promovate doar scandalurile. Au fost promovate tinerele valori ardelene, mai exact, cei mai buni olimpici din județele Mureș, Brașov, Harghita și Covasna, în cadrul proiectului „Excelențele noastre”. Nu vom aminti aici toți olimpicii premiați, ci doar pe cei mureșeni. Astfel, fac cinste județului, prin performanțele lor următorii tineri: Vladimir şi Octavian Anca din Luduş, doi fraţi cu performanţe uluitoare la tenis de masă, Ştefana Şerban, de la Grupul Şcolar „Petru Maior” din Reghin, medaliată cu argint, anul acesta, la Olimpiada Naţională de Matematică, Cristina Moldovan, clasa a XII-a la Grupul Şcolar „Lucian Blaga” din Reghin, premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Germană din acest an, Ştefana Bothază, Anamaria Peica şi Anca Paşcan, elevele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş care au alcătuit echipa câştigătoare a premiului întâi la Concursul Naţional de Cultură şi Civilizaţie românească şi Péntek Attila de la Liceul de Artă, un pianist din Tîrgu-Mureş, câştigătorul a numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Labirintul retrocedărilor
În județul Mureș există 94 de școli retrocedate și alte 10 revendicate. Tîrgu-Mureșul a pierdut aproape jumătate din clădirile liceelor în urma retrocedării imobilelor către bisericile Reformată şi Romano-Catolică, iar starea acestor imobile, pentru care Primăria plăteşte chirie, este precară: „Tîrgu-Mureş este singurul oraş din România care şi-a pierdut în jur de 50% din unităţile de învăţământ liceale în urma unor hotărâri judecătoreşti”, a arătat Claudiu Maior, consilier local. Desigur, retrocedările au un impact negativ asupra finanțelor municipiului: Primăria Tîrgu-Mureş plăteşte, lunar, peste 60.000 de lei (echivalentul a 15.000 de euro) chirie pentru patru instituţii de învăţământ care funcţionează în imobile retrocedate – Liceul de Artă, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Naţional „Unirea” şi Gimnaziul „Europa”.
Cea mai gravă situație este la Liceul de Artă: în luna august 2012 a căzut o parte din tavanul celei mai frecventate săli de clasă, Sala de studiu. În plus, adeseori se desprind bucăți de tencuială din fațada clădirii. Multă vreme situația a părut fără ieșire, aducându-se în discuție chiar schimbarea „domiciliului” Liceului. Soluția în cazul Liceului de Artă a venit cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar. Astfel, Primăria Tîrgu-Mureș s-a angajat să plătească datoria de 220.000 de lei parohiei Romano-Catolice, bani care reprezintă restanța la plata chiriei pe ultimele 16 luni. De cealaltă parte, Parohia a acceptat ca 60% din plata lunară a chiriei să fie utilizată pentru reparaţia clădirii Liceului de Artă.
În fruntea clasamentului naţional
În această toamnă, în urma unei evaluări ARACIP care a vizat peste 1.000 de școli din toată țara, a rezultat că județul Mureș are cea mai bună școală generală din țară și cel mai bun liceu din punctul de vedere al eficienței. Este vorba despre Liceul Pedagogic din Tîrgu-Mureș și despre Şcoala Generală I-VIII „Radu Popa” din Sighişoara. „Pentru noi este o confirmare a muncii noastre, a profesorilor, a elevilor şi a părinţilor, a întregii echipe implicate în educaţie. Acest rezultat ne dă un reper ierarhic la nivel naţional, iar în urma evaluării externe am văzut care ne sunt punctele tari şi punctele slabe, unde mai avem de lucru”, a declarat prof. Daniela Matache, directorul Liceului Pedagogic din Tîrgu-Mureş.
În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, pe locul I se situează tot o şcoală mureşeană, arată raportul ARACIP. Astfel, în ierarhia în funcţie de indicii de eficienţă, cel mai mare punctaj a fost obţinut de Şcoala Generală I-VIII „Radu Popa” din Sighişoara. „Totul a fost posibil cu foarte multă muncă şi seriozitate din partea profesorilor, care s-au implicat mult şi în activităţi extraşcolare. Eu, ca director, m-am străduit foarte mult să obţin fonduri pentru reabilitarea şcolii pe baza unui proiect tehnic. Şi am reuşit să reabilităm şcoala în proporţie de 90%, cheltuind aproximativ 20 de miliarde de lei. În plus, cu ajutorul unor fundaţii am reuşit să dotăm şcoala cu 22 de calculatoare, mese, scaune, dulapuri, materiale pentru sala de sport (saltele etc.)”, ne-a declarat prof. Muşunoi Daniela, fostul director al Școlii sighișorene.
Vasile Dancea