Problema apei calde continuă. Au trecut deja trei săptămâni. De trei săptămâni aproximativ 7.000 de tîrgumureşeni nu mai primesc apă caldă. Cine sunt vinovații? Pisica este aruncată dintr-o ogradă în alta. E-Star dă vina pe Primărie, și Primăria pe E-Star.
Acum un an săptămânalul Punctul preconiza că preluarea centralelor de cartier de la Energomur ar fi o afacere imobiliară pentru că firma ungară plănuiește să intre în posesia centralelor de cartier pe care să le dărâme şi să construiască apoi în locul lor clădiri care să fie valorificate la preţuri mult superioare … A trecut un an de atunci și fie că săptămânalul Punctul a avut sau nu dreptate, cert este că problemele la societatea de termoficare se țin lanț … E-Star a anunțat că are datorii şi la Electrica şi astfel, dacă va fi tăiat curentul electric, vor fi oprite şi hidrofoarele care pompează apa şi implicit cetăţenii nu vor mai avea nici apă rece. În plus, se pare că aceaşi problemă cu furnizarea agentului termic s-a petrecut şi în Ungaria, într-o localitate Hódmezővásárhely, unde E-Star a cerut 200 de milioane de forinţi pentru a se deploca situaţia din partea administraţiei locale. Ultimele detalii despre situaţia generată de E-Star le aflaţi mai jos…
Şi apa rece?
E-Star susține că înregistrează datorii și la Electrica, existând riscul ca aproximativ 8.000 de persoane să rămână și fără apă rece dacă se va sista și furnizarea de energiei electrice. Asta pentru că hidrofoarele din centralele termice nu vor mai putea funcționa fără electricitate. Speriaţi, câțiva zeci de târgumureşeni au ieşit săptămâna trecută în faţa Primăriei unde au protestat prin aducerea mai multor flacoane pline cu apă, cerând reprezentanților municipalității să urgenteze soluționarea acestei probleme. ,,Se spune că se va opri şi apa rece. Aşa ceva este de inimaginat, mai ales în plină vară mai ales că mulţi dintre noi şi-au plătit toate datoriile. Primăria ar trebui să rezolve problema că doar de aceea au fost aleşi cei de acolo”, a declarat supărat un locatar din cartierul Tudor.
Păreri diferite
Cele două părţi implicate, Primăria şi E-Star susţin lucruri diferite. Firma de termoficare susţine că Primăria îi datorează aproximativ două milioane de euro şi că, în consecinţă, va acţiona Primăria în instanţă: ,,În mod cert vom intenta proces”, a declarat directorul E-Star Mureș Energy, Dacz Gabor. Oricum, se pare că firma E-Star nu va mai activa în Tîrgu-Mureş : Claudiu Maior şi Csegzi Sandor, foştii viceprimari din Tîrgu-Mureş (numiţi între timp consilieri ai primarului Dorin Florea) au declarat, într-o conferinţă de presă, că în urma întâlnirii de marţi cu reprezentanţii furnizorului de energie termică din oraş, firma ungară E-Star Mureş Energy, a reieşit clar că aceasta va pleca din oraş.
Foştii viceprimari au susţinut că Primăria datorează E-Star Mureş Energy doar 100.000 de lei, întrucât hotărârea de CL prin care municipalitatea se angaja să acopere diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de furnizare către cetăţeni, de 160 de lei pe gigacalorie, a expirat în luna decembrie. Ei au refuzat să precizeze dacă, potrivit contractului, Primăria avea de achitat vreo subvenţie în perioada ianuarie-iunie 2012, susţinând că nu pot da mai multe date economice, care să fie folosite într-un eventual proces de firma ungară.
Potrivit consilierului Claudiu Maior, problema firmei ungare – care a preluat în urmă cu aproape doi ani sistemul, în urma unei licitaţii – a fost că, deşi cetăţenii au fost mulţumiţi, nu au existat cereri de rebranşare şi, în urma calculelor făcute, reprezentanţii acesteia au decis să renunţe, pentru a-şi limita pierderile.
Administrația iresponsabilă
Pe de altă parte, consilierii locali UDMR acuză ,,administraţia iresponsabilă” şi susţin că mii de gospodării din Tîrgu-Mureş pot rămâne şi fără apă potabilă. ,,Grupul consilierilor locali UDMR a luat la cunoştinţă cu îngrijorare faptul că sistemul de termoficare din oraş a fost adus din nou în imposibilitate de a funcţiona şi de a asigura agentul termic şi apă caldă pentru mii de gospodării din Tîrgu-Mureş. Mai mult, datoriile acumulate către compania de furnizare a energiei electrice pot duce la sistarea furnizării şi a apei potabile, care poate cauza serioase probleme de sănătate publică. Inconsecvenţa dintre adoptarea hotărârilor de către CL şi punerea lor în aplicare de către executiv a dus la nerespectarea obligaţiilor contractuale de către Primăria Tîrgu-Mureş, care a avut ca rezultat denunţarea unilaterală a contractului de către firma prestatoare”, se arată într-un comunicat transmis de consilierii UDMR.
Consilierii locali UDMR au afirmat că CL Tîrgu-Mureş a alocat cinci milioane lei pentru a subvenţiona preţul energiei termice, însă Primăria nu a plătit niciun leu din luna decembrie a anului trecut. ,,Mai mult, nu a plătit nici consumul propriu pentru instituţiile subordonate. Nu a racordat la sistemul centralizat instituţiile din subordonare din zona unitară de termie, deşi s-a obligat la acest lucru. Din aceste cauze, prestatorul a fost obligat să rezilieze unilateral contractul. Şi, ceea ce este şi mai grav, din cauza iresponsabilităţii persoanelor cu putere de decizie, acum este în pericol şi furnizarea apei potabile în aceste 8.000 de locuinţe pe timp de vară, care poate crea serioase probleme de sănătate şi igienă”, se mai precizează în comunicat.
Consolare
Compania Aquaserv a consolat cetăţenii printr-un comunicat de presă care afirmă că mureșenii nu vor rămâne fără apă rece odată cu retragerea E-Star Energy : ,,Compania AQUASERV S.A. este informată cu privire la această problemă şi împreună cu Consiliul Local Tîrgu-Mureş a început din timp efectuarea demersurilor necesare pentru ca alimentarea cu apă potabilă a populaţiei să nu aibă de suferit. Dorim aşadar să asigurăm locuitorii municipiului Tîrgu-Mureş că alimentarea cu apă potabilă nu va fi întreruptă”. În plus, o speranţă vine şi din partea reprezentanţilor primăriei: potrivit celor doi foşti viceprimari, una dintre posibilele soluţii ar fi păstrarea unei părţi a sistemului, iar furnizarea energiei termice să fie încredinţată Serviciului Locativ din subordinea Primăriei, care ar urma să obţină avizele necesare în acest sens şi să angajeze specialiştii necesari.
Csegzi Sándor a informat că Primăria va prelua pentru o perioadă limitată serviciul de furnizare a energiei termice în sistem centralizat şi că în scurt timp ar fi posibilă furnizarea apei calde : ,,Pot să spun că suntem pe calea cea bună. Am ajuns la câteva concluzii. Pregătim materialele pentru ședința de Consiliu Local pentru data de luni( azi n.r.) pentru care vom propune variante care vor fi susținute și de explicații tehnice și partea financiară pentru că trebuie să vedem și această parte. Au fost și reprezentanții societății de termie. Am ajuns la posibilități prin care să preluăm serviciul în cadrul unui serviciu de termie pentru o perioadă intermediară. Până în toamnă trebuie să găsim soluțiile tehnice pe care și le-a propus societatea de termie, dar în contextul acesta să vedem cum se poate concretiza”.
Astfel, propunerile vizează următoarele soluţii: centralele termice numerele 1,3,4, 7 din cartierul Tudor, precum şi centralele 2 şi 4 din cartierul Dâmbu să rămână în sistemul centralizat şi să treacă la S.C. Locativ S.A., iar la blocul cu 10 etaje din cartierul Aleea Carpaţi să se instaleze o centrală de bloc. În ceea priveşte şcolile şi creşele, după preluarea acestora, se are în vedere montarea de centrale individuale, până la sfârşitul acestui an. Cetăţenii care rămân în afara sistemului centralizat urmează să primească un sprijin material de 1.700 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, boilere sau alte instalaţii pentru furnizarea apei calde şi căldurii. Propunerile vizează de asemenea izolarea termică a celor aproximativ 3.000 de apartamente care rămân în sistem, anveloparea fiind subvenţionată în totalitate de Consiliul Local.
Vor fi făcute demersurile necesare pentru obţinerea, în regim de urgenţă, a avizelor necesare din partea ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), urmând ca în cadrul S.C. Locativ S.A. să fie înfiinţat un serviciu energetic, cu specialişti în domeniul termiei.
Insuliţa termoficării
Singurele locuri în care se mai furnizează apă caldă este Secţia Clinică de Neonatologie prematuri Tîrgu-Mureş şi centralele din Dâmbu care beneficează de servicii pe acelaşi tronson. În aceste cazuri, E-Star Energy a reuşit să ajungă la o înţelegere cu furnizorul de gaz pentru a putea furniza apa caldă şi încălzirea : ,,Un singur lucru pe care l-am reuşit cu E-ON, la Spitalul de Neonatolgie furnizăm apa caldă şi încălzire. Acolo am reuşit să ne înţelegem, deşi înregistrăm datorii. Mai furnizăm apă caldă în zonele deservite de centralele din cartierul Dâmbu”, a declarat directorul E-Star.
Vasile Dancea