Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat „Ziua Mondială a Apei”, pentru prima dată în anul 1993. De un sfert de secol Organizaţia Naţiunilor Unite aduce în atenţie câte o temă de relevanţă mondială pentru a marca această sărbătoare. Anul 2017 abordează o temă de interes global “Apa şi Apa uzată“. Statisticile la nivel mondial arată că: 768 milioane de oameni nu au acces la surse de apă şi 2,5 miliarde de oameni nu au acces la sisteme de canalizare. Concluzia este că apa are un impact esenţial în asigurarea calităţii vieţii! „La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuințe, orașe, industrie și agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate – poluând mediul și pierzând substanțe nutritive importante, precum și alte materii recuperabile. În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora și să le reutilizăm. În cadrul locuințelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, putem epura și utiliza apele uzate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații. Exploatând această resursă prețioasă, vom face ca circuitul apei să devină mai eficient pentru toate viețuitoarele și vom contribui la îndeplinirea unui obiectiv de dezvoltare durabilă, care vizează reducerea la jumătate a volumului de ape uzate neepurate și intensificarea procesului de reciclare și reutilizare sigură a apei”, a arătat ing. David Csaba directorul tehnic al Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş.
ABA Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă potrivit prevederilor europene. În acest context, elaborarea Planului de Management şi a Planului de Amenajare depinde foarte mult de comunicarea şi conlucrarea între factorii de decizie la nivelul tuturor sectoarelor economice şi sociale. Având în vedere toate aceste aspecte devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare a tuturor activităţilor umane, industriale, agricole, atât pentru valorificarea potenţialului dezvoltării, cât şi pentru asigurarea atingerii şi menţinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti), prin activităţi şi acţiuni multiple.
„Activităţile în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, în perioada 13-24 martie cuprind Şedinţa festivă a Comitetului de Bazin Mureş (24 martie a.c.), vizite ale elevilor la subunităţile Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, la baraje şi prize de apă, acţiuni de ecologizare şi igienizare pe cursurile de apă, prize de apă, baraje şi acumulări desfăşurate de salariaţii proprii şi împreună cu elevi, diferite instituţii, administraţii publice locale, beneficiari ai ajutorului social, cetăţeni”, a mai spus ing. David Csaba.
EM
(foto EM)