Crucea Roşie Română a donat, miercuri, un aparat mobil de ventilaţie pulmonară în valoare de peste 200.000 lei pentru secţia de terapie intensivă, care va deservi pacienţii internaţi în Unitatea de Suport Medical COVID-19 din campusul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
„Un astfel de aparat era necesar la Târgu Mureş, întrucât mulţi pacienţi au nevoie de ventilaţie artificială, iar un ventilator modern poate uşura atât munca personalului medical, cât mai ales poate salva zeci de vieţi. Încă de la începutul pandemiei, voluntarii Crucii Roşii din judeţul Mureş au venit în sprijinul celor mai vulnerabile persoane, fiind mereu în prima linie a asistenţei umanitare. Le mulţumesc lor, le mulţumesc donatorilor şi tuturor celor care ne-au fost şi ne sunt în continuare alături. Echipamentul medical donat are valoarea de 214.191 lei şi face parte dintr-o donaţie de 400.000 euro oferită de Fundaţia Orange în cadrul Campaniei Naţionale #RomaniaSalveazăRomania derulată de Crucea Roşie Română în sprijinul spitalelor şi a pacienţilor afectaţi de COVID-19”, a declarat Magda Bercea, directorul Filialei Mureş a Crucii Roşii Române.
Magda Bercea a precizat că au fost foarte multe donaţii în această perioadă. Prin campania #RomaniaSalveazăRomania s-au adunat 7 milioane de euro, iar donaţia făcută Unităţii de Suport Medical COVID-19 de la Târgu Mureş face parte din cele opt ventilatoare care au fost achiziţionate de Fundaţia Orange România.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, doctorul Claudiu Puiac, în subordinea căruia se află Unitatea de Suport Medical COVID-19, a precizat că la Târgu Mureş sunt internaţi şase pacienţi, din mai multe judeţe ale ţării în care a fost depăşită capacitatea de tratament, dintre care patru sunt ventilaţi mecanic.
La începutul acestei luni, Unitate de Suport Medical COVID-19, construită în timp record prin reamenajarea sălii polivalente Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, a primit primii pacienţi.
„Această unitate este astăzi o secţie activă din punct de vedere al terapiei intensive. Sunt pacienţi critici internaţi aici, poate e mai mult decât ne-am aşteptat noi pentru acest spaţiu dar Spitalul Judeţean de Urgenţă a făcut nişte eforturi remarcabile pentru a se adapta la această nevoie, aşa încât astăzi împlinim o nevoie, nu unica, dar cu siguranţă una binevenită în contextul în care ne găsim. Vom mai avea nevoie de asemenea gesturi şi din această parte şi din alte părţi pentru că situaţia va trebui controlată pe termen lung. Un aparat înseamnă o viaţă salvată. Un aparat care funcţionează mai mult timp, înseamnă mai multe vieţi salvate. Un aparat de ventilaţie mecanică poate să fie limita dintre viaţă şi moarte pentru un bolnav”, a precizat rectorul UMFST, profesor doctor Leonard Azamfirei.
UMFST Târgu Mureş a iniţiat şi conceput proiectul în perioada stării de urgenţă şi a amenajat spaţiile din interiorul şi din exteriorul sălii polivalente, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane şi spaţiile de suport pe care le-a pus la dispoziţie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în timp ce ceilalţi parteneri au oferit suport material şi tehnic.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a realizat instalaţiile de curent electric, oxigen şi aer comprimat, a dotat cu echipamente şi mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară şi s-a organizat pentru asigurarea resursei umane şi materiale.
De asemenea, Consiliul Judeţean Mureş a asigurat resursele financiare pentru finalizarea proiectului şi operaţionalizarea acestuia, iar Direcţia de Sănătate Publică a asigurat consultanţa şi avizele necesare.
Unitatea este destinată bolnavilor confirmaţi, cu simptomatologie moderată, fiind amenajată pe o suprafaţă total construită de 2.369 metri pătraţi. Spaţiile de îngrijire medicală sunt desfăşurate pe 1.901,5 metri pătraţi şi pot asigura condiţii optime de îngrijire în 80 de paturi. AGERPRES