DNA, pe firul unor posibile infracţiuni în care sunt implicaţii directorii instituţiei. ABA a intrat în vizorul DNA. De ce? Deoarece există indicii clare de ,,căpuşare” a ABA Mureş prin firmele controlate de directori, dar şi acte de evaziune fiscală prin firme fantomă şi facturi fictive. Am încercat să aflăm ce vină (a se citi implicare) au Dávid Csaba, Monica Gheorghe, Orbán Levente și alții. Citiți în continuare o felie din ,,metodele frumoase” prin care se pot spăla banii publici…
Punctual
În urmă cu două săptămâni, trei persoane de la DNA au intrat în sediul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureș cu un mandat de percheziție, pentru a ridica documente oficiale ale instituției. Deocamdată nimeni nu este oficial incriminat însă dosarul este la început. Conform surselor noastre din DNA, există indicii clare de ,,căpuşare” a ABA Mureş prin firmele controlate de directori, dar şi acte de evaziune fiscală prin firme fantomă şi facturi fictive.
În primă instanță, oficialii ABA s-au ferit să comenteze situația, însă n-au prea avut de ales. Prima declarație a venit de la purtătorul de cuvânt, Călin Fokt, și sună așa: „În data de 22 februarie a fost la noi (sediul ABA n.r.) o comisie formată din doi comisari de la Direcția Națională Anticorupție Serviciu Teritorial Mureș. Nu știu dacă a fost o percheziție sau o verificare la fața locului. Într-adevăr s-au ridicat documente și înscrisuri legate de achiziții și licitații publice din anul 2011. Au fost ridicate atât documente de la membrii conducerii, cât și de la serviciul de specialitate. Nu a fost solicitată nici o declarație în acest sens și n-a fost invitat la sediul DNA niciun salariat de la noi. Ei doar s-au prezentat, au spus care este motivul, au luat documentele care îi interesa și urmează să-și facă procedurile. … Vreau să precizez că apreciem profesionalismul celor doi comisari. N-au amenințat, n-au zdrăngănit cătușe, așa cum am auzit prin oraș”.
Ce zice Giurgea
La câteva zile după eveniment am luat legătura și cu directorul instituției, Teodor Giurgea, care ne-a relatat câteva detalii suplimentare: „Ne-au arătat o listă (n. r. cei doi comisari și procurorul de caz de la DNA), vizavi de o plângere anonimă, pentru că așa-zisul Fodor Alexandru nu lucrează la noi, cu date destul de precise. Au făcut un control și, văzând că sunt multe acte, la un moment dat au spus că este mult mai operativ să ridice actele decât să stea aici zeci de ore să le verifice. Asta s-a și întâmplat: într-un mod absolut corect s-au ridicat actele, s-au pus în cutii și s-au sigilat. I-au interesat contractele pe PNDI, pe hotărâri de guvern, lucrări de proiectare, de investiții, contracte de achiziții și contracte de lucrări de întreținere din tot anul 2011”.
Până acum, mai spune Teodor Giurgea, nu există persoane incriminate în mod oficial, ci s-au ridicat doar documente legate de actele instituției, din birourile celor patru directori, şi anume: Teodor Giurgea, director ABA Mureş, Orbán Levente şi Monica Gheorghe, directori tehnici, şi Maria Pătraşcu, director economic. Conform surselor noastre, DNA, pe lângă cei patru directori, îl are în vizor şi pe Dávid Csaba, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române, fost director ABA Mureş.
Alte percheziții
Pe de altă parte au fost făcute percheziții și în afara sediului ABA, mai exact la societăţile controlate de Orbán Levente şi Dávid Csaba, dar şi la câteva societăţi aparținând unei doamne Dimache Ioana, despre care se spune că este în relaţii apropiate cu Teodor Giurgea. Directorul a declarat însă că are doar o relaţie instituţională director – om de afaceri.
„Au fost ridicate laptopurile, dar nu cele personale, ci cele de instituție. De la mine au ridicat laptopul Consiliului Județean. Din ce am auzit au fost la fostele firme ale directorului tehnic, Orbán Levente. Dar, din câte știu, nu mai este acționar la respectivele firme”, a mai precizat Giurgea.
Orbán Levente n-a dorit să facă declarații oficiale pe această temă, dar ne-a spus – într-o discuție informală – că a renunțat la acele firme de aproximativ 4-5 ani. Faptul că a renunţat în acte credem şi noi. Dar atunci, cum se explică faptul că o serie de ingineri de la Consiliul Judeţean sunt demiși pe motiv că nu recepţionează lucrările proaste executate de Procon 16 SRL şi SC Mix Util SRL, firme pe care Orbán le conduce încă din umbră? (Acest aspect va face însă obiectul unei viitoare anchete pe care redacția săptămânalului Punctul o pregăteşte). Din informațiile noastre, pe lângă perchezițiile de la domiciliul lui Teodor Giurgea, au fost făcute percheziții și acasă la Dávid Csaba, directorul Administrației Naționale Apele Române. Pe David Csaba am încercat să-l contactăm telefonic însă nu ne-a răspuns.
Directorul ABA Mureș, Teodor Giurgea, ne-a declarat că, din punctul lui de vedere, nu sunt probleme: „Din punctul meu de vedere, tot ce s-a făcut este legal, iar ceea ce este de subliniat e că s-a făcut în beneficiul unității și al Statului, din punctul de vedere al prețului și al calității. Lucrările în parte au fost și recepționate. De exemplu, cele pe PND, au fost recepționate toate”. Ancheta e mai complicată pentru că în ecuație intră activitățile lui David Csaba şi ale lui Orbán Levente…
Începem cu David Csaba
Directorul ANAR este acționar majoritar la Hidroplast SRL, unde administrator este soția sa. Societatea este specializată pe elaborarea documentațiilor pentru fundamentarea solicitării avizului de gospodărire a apelor și a autorizației de gospodărire a apelor atestate. Așadar, cei de la Apele Române, unde Dávid Csaba este director, solicită firmei Hidroplast, unde David Csaba este acționar majoritar, contracost o serie de servicii. Ciudat sau nu, profiturile societății cresc constant în ultimii ani, într-un ritm aproape exponențial. Dacă în 2007, când David Csaba era departe de funcția de astăzi, firma sa înregistra aproape 95.000 de lei profit net, în 2009, înainte cu un an să fie numit director general al Apelor Române, societatea urca profitul net la puțin peste 153.000 de lei, pentru ca în 2010, profitul net să ajungă la 770.000 lei, adică de cinci ori mai mult față de anul precedent. Pentru 2011, Ministerul de Finanțe n-a publicat încă bilanțurile societăților comerciale.
Ancheta de la ABA Mureș o vizează și pe Monica Gheorghe, director tehnic care se ocupă de departamentul Administrarea Resurselor de Apă, cu care David Csaba are o relaţie foooaaarte apropiată din anul 2005. Cu toate că în guvernarea PSD-PDL Monica Gheorghe nu mai intra în schema posturilor de conducere, Dávid Csaba i-a creat un post special cu tot cu birou, păstrându-i salariul de director. În plus, Monicăi i-au plăcut atât de mult „băieţii deştepţi” din UDMR, încât în 2010 s-a înscris în Uniune. Nu am aflat pe ce platformă şi ce fel de doctrină împărtăşeşte, dar asta are mai puţină importanţă. Importantă este noua achiziţie în domeniul imobiliar, o casă în Piața Armatei, pe lângă apartamentul din Aleea Carpaţi. Deşi avem unele informaţii despre societatea pe care Monica Gheorghe o controlează şi care are contracte cu ABA Mureş, deoarece nu suntem siguri de numele firmei vom amâna deocamdată dezvăluirea acestui aspect.
Izorep, nelipsit nici de la ABA Mureş
Tot prin Dávid Csaba, firma de construcții Izorep a câştigat o lucrare de amenajare a unui mal al Mureşului. Dar, probabil pentru că nu a făcut niciodată lucrări hidrotehnice, a fost obligată să transmită urgent lucrarea, în antrepriză, mai-experimentaţilor de la SC MIF SA pentru un mic comision de 10%. Plata s-a făcut de la ABA Mureș către IZOREP, iar IZOREP a început să vireze mai puțini bani către MIF S.A. (Compania MIF S.A. a fost a fost înființată în anul 2001 și este situată în Sîngeorgiu de Mureș, ocupându-se cu construcția de drumuri, poduri, hidrotehnice, servicii pentru combaterea torenților). Şi pentru că totul, într-un final, se rezumă la bani, şi pentru că problema e extrem de actuală s-ar putea ca DNA să fie vizitat în acest sens de câteva persoane de la MIF care ştiu mai multe despre subiect.
Continuăm cu Orbán
Orbán László Levente este unul dintre tinerii care au intrat sub pielea greilor din UDMR. Ca funcţii publice este director tehnic la ABA Mureş şi consilier judeţean. Controlează ,,din umbră” mai multe societăţi comerciale. Ce-a mai cunoscută este S.C. Procon 16 S.R.L. A avut multe lucrări la Consiliul Judeţean, unde se pare că este extrem de agreat. (Ca o paranteză, dorim să avertizăm angajaţii CJ Mureş să se intereseze şi să memoreze firmele lui Orbán, mai ales când e vorba de recepţia unor lucrări, pentru că altfel riscă să fie demiși! Un pont: S.C. Mix Util S.R.L. – Mare Atenţie!)
Cu toate că, din luna decembrie, din cauza problemelor de incompatibilitate și a anchetelor ANI, Orbán nu mai apare în actele societăţilor, acest lucru nu-l împiedică să conducă un BMW X5 de 100.000 de euro pentru care plăteşte o rată de leasing în mod sigur neacoperită de salariu. Pe lângă asta, mai are de întreţinut trei imobile în Tîrgu-Mureş, de 40, 60, respectiv 721 de metri pătrați şi o ,,viluţă” așezată într-o zonă superbă din judeţul Harghita. Dar unde mai punem şi impozitul pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, teren achiziţionat în comuna Cristeşti, la niciun kilometru de oraș.
În plus, pentru că partidul o cere, este unul din principalii sponsori ai echipei de baschet BC Mureş.
Vom continua subiectul în momentul în care vom primii noi informaţii. Nu ezitaţi să ne scrieţi pe marius@punctul.ro
Marius Libeg
Si primaria din comuna Cristesti este construita de una din firmele domnului Orban, constructie care a costat peste 1 mil euro o suma destul de mare http://cristestimures.ro/index_htm_files/477.jpg (poza cladire)
sunt detalii interesante si despre licitatia „AMENAJAREA PARAULUI POCLOS PE RAZA MUNICIPIULUI TARGU MURES PENTRU APARAREA IMPOTRIVA INUNDATIILOR SI ECOLOGIZARE, JUDETUL MURES” unde dl. David Csaba a descalificat 2 societati sa faca loc pentru Ecodesign SRL, care e situata culmea, pe strada Justitiei.
Pe terenul din Cristesti s-au construit 6 case de locuit, in curs de valorificare.