Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, afirmă că, din măsurătorile realizate de stațiile automate care monitorizează calitatea aerului, rezultă că, în județ, primul factor de poluare în perioada rece îl reprezintă centralele de apartament, următorul fiind legat de trafic.
“În Târgu Mureș stăm destul de bine din punct de vedere al poluării aerului, problemele care se ivesc în special apar în perioada rece, mai ales când este ger afară, datorită încălzirii rezidențiale. După cum știți, avem zeci de mii de centrale termice de apartament, care toate își aduc aportul la poluare. Cu cât este mai frig afară, cu atât acestea funcționează mai mult și se observă o creștere a pulberilor în suspensie, PM10. Al doilea factor este traficul, vorbim de orașe, deci în orașe traficul și încălzirea rezidențială. Avem stația automată de pe strada Libertății, la aeroclub, care este pentru zona industrială. Nu avem valori mai mari în zona aceea decât în centru, mai mult, în zilele friguroase, în centru este mai poluat aerul decât la margine”, a declarat Ștefănescu, într-un interviu acordat Radio Son.
Chestionat cu privire la reclamațiile referitoare la poluarea din zona combinatulului, Ștefănescu a precizat că așa-numitele “cozi de vulpe” apar la oprirea acccidentală a fabricilor de acid azotic, ceea ce este permis, prin normele europene, când se oprește o instalație forțat și ”n-ai ce face“.
”Durează 10-15 minute. Nu sunt foarte dese. Se vede că nu coboară la nivelul solului, noi măsurătorile le facem la 2,5 metri de sol“, a arătat acesta.
Potrivit lui Ștefănescu, în județ există 4 stații automate care monitorizează calitatea aerului din zona unde sunt amplasate, din care 2 în Târgu Mureș și câte una la Târnăveni și respectiv Luduș, în planurile APM Mureș figurând amplasarea uneia – eventual prin mutarea de la Târnăveni sau Luduș, unde nu prea sunt probleme – la Reghin, oraș care în momentul de față este mai industrializat.
”E destul de descoperită partea de nord a județului, ultima stație este la Târgu Mureș, până la Stânceni nu mai avem nimic. Nici în jos nu stăm foarte bine, către Sighișoara, este și acolo o zonă care nu este monitorizată din punct de vedere al calității aerului, deloc“, a mai arătat acesta.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.