Aproape 1.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la Liceele „Bolyai Farkas”, Electromureş şi „Gheorghe Marinescu” au participat, miercuri, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, la un eveniment desfăşurat în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”, iniţiată de pilotul de raliuri Bogdan Marişca.
„Au auzit, au văzut, sperăm că au înţeles că, în traficul rutier, siguranţa noastră depinde de multe, printre cele mai importante sunt alegerile noastre, mentalitatea, experienţa. Timp de 2 ore şi jumătate, au trecut prin multe subiecte, de la viteză, centură, teribilism, la traversare, alcool sau droguri! De apreciat iniţiativă, susţinerea ei, implicarea tuturor! Să le fie de folos”, a arătat coordonatoarea Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureş, comisar şef Gabriela Pâncă, pe Faceboook.
Campania de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”, lansată la jumătatea lunii noiembrie, în judeţul Mureş, se va derula pe parcursul unui an şi se adresează unui număr de peste 8.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din 33 de licee.
În cadrul întâlnirilor, elevilor le sunt prezentate imagini ale unor accidente rutiere cu consecinţe tragice, generate de teribilism, viteză excesivă, conducerea sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv sau din nepurtarea centurii de siguranţă. În plus, elevii beneficiază de sfaturi din partea profesioniştilor implicaţi în eveniment, poliţişti, medici, pompieri şi paramedici.
„Aţi văzut oameni care se lovesc profesional de nişte lucruri pe care pe care noi le-am arătat şi am încercat să cenzurăm informaţiile pe care le livrăm, pentru că sunt informaţii şi mai şocante din realitatea noastră de zi cu zi. Adică ceea ce am văzut noi astăzi sunt doar imagini din România, cu accidente sau cu situaţii critice derulate în jurul nostru. Încercăm să le oferim tinerilor nişte informaţii care să îi pună pe gânduri şi să îi ajute în viitor în traficul rutier. Nu vom putea elimina riscul total, dar vom putea să îl reducem. Tinerii trebuie să înţeleagă care sunt sursele principale riscuri în trafic: teribilismul, consumul de substanţe interzise sau lipsa centurii de siguranţă”, a declarat pilotul Bogdan Marişca de la Napoca Rally Academy, în momentul lansării proiectului.
Potrivit unor statistici de la sfârşitul anului 2023, furnizate în cadrul evenimentului de la Târgu Mureş, în judeţ au fost înregistrate peste 200 de accidente rutiere cu implicarea tinerilor cu vârste între 18 şi 22 de ani, mai mult de jumătate fiind provocate de aceştia. În urma acestor evenimente, două persoane au decedat şi alte 36 au fost grav rănite.
Principalele cauze identificate sunt viteza excesivă, neacordarea priorităţii vehiculelor şi pietonilor, neutilizarea centurii de siguranţă, precum şi consumul de alcool şi substanţe interzise. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.